Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moslims in Nederland; de schouders eronder!

Het was maar een heel klein artikel op pagina 11 van de Volkskrant van zaterdag 4 december. ‘Nederlander is het positiefst. ‘ Mijn oog viel erop. Nederlanders denken positiever over moslims dan andere West-Europeanen. Dat blijkt uit een Duits opinieonderzoek.
Moslims in Nederland; de schouders eronder!

Lees hier meer blogs van Dik Hooimeijer >>

62 procent van de Nederlanders heeft een positief beeld over moslims die in Nederland wonen. In Duitsland bijvoorbeeld is dat maar een derde. Hoe moet ik dit interpreteren? Is 62 procent veel of weinig. Is het dalende of stijgende. Laat ik in ieder geval zeggen dat het mij een goed gevoel gaf dat Nederlanders het positiefst zijn. Is er toch nog iets over van onze geroemde gastvrijheid.

U begrijpt, ik zie dit als positief nieuws. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat een aantal moslims hier anders tegenaan kijken. Maar, verwijzend naar mijn laatste weblog en het ‘gezeik’ in Nederland, nu moeten jullie moslims niet gaan zeiken.

Laten we dit onderzoek, dit gegeven, vooral als kansrijk beschouwen. Want hoe verhoudt dit onderzoek zich tot, wat vele politici schreeuwen, de volledig mislukte integratie. Links hobbyisme, al dat allochtonengepamper.

Uit dit onderzoek – dat door sommigen wel weer als niet valide zal worden aangemerkt – blijkt dat het misschien allemaal wel meevalt in Nederland.Natuurlijk denkt 38 procent er anders over. Er is daarom nog een wereld te winnen. Daarover wil ik twee dingen zeggen.

Als ik naar de politieke besluitvorming kijk met talloze bezuinigingen op voorzieningen om juist integratie te bevorderen, zal het geen eenvoudige zaak worden. Het stijgen op de sociale ladder zal voor grote groepen moslims er niet makkelijker op worden. Ze moeten vrijwel volledig de kosten van taalonderwijs en inburgering zelf gaan betalen. Integratiegelden worden meer dan gehalveerd. Dus ook dat zetje in de goede richting vervalt grotendeels. En grote groepen leven al op of zelfs onder het minimum inkomen.

Het tweede wat ik er over wil zeggen is; ga niet bij de pakken neerzitten. En ga vooral niet zeiken. Stop met slachtoffergedrag. Zorg ervoor dat het cijfer uit dit onderzoek over vijf jaar is gestegen naar 80 procent. En de belangrijkste actoren om dit te bewerkstelligen zijn de moslims zelf. Word creatief, word actief en word positief. Trek u niet terug in isolement, vermijdt apathie. Ga de dialoog aan met uw kinderen die boos zijn op de samenleving, zich in de hoek gedrongen voelen en moeilijk weerstand kunnen bieden tegen de negatieve spiraal richting criminaliteit.

Sta op, wees trots en laat u horen. Laat het niet alleen over aan welzijnswerkers of die paar politici of bestuurders met een moslimachtergrond. Laat u zien en laat u horen. Want, zo kijk ik er althans naar, Sinterklaas heeft ook u met dit onderzoek, een pakje gebracht!

Dik Hooimeijer (1954) is binnen Stichting MOOI, een welzijnsorganisatie in Den Haag en Zoetermeer, onder meer verantwoordelijk voor Marketing, Innovatie en Projecten. Sinds 1975 is hij werkzaam in de welzijnssector. Hij noemt zichzelf een absoluut welzijnsdier, maar is ook een oprecht criticaster. Naar zijn oordeel is welzijn te weinig innovatief en speelt het niet in op de tijdgeest. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.