Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lentekriebels

Pollen zweven door de lucht, geïrriteerde ogen, vogels zingen al vroeg uit volle borst en af en toe breek het zonnetje door. De lente is duidelijk in aantocht. Bij de jongeren zijn de kriebels ook waarneembaar.
Lentekriebels

Lees hier meer blogs van William Miero >>

Tijdens een avond toen het weer zacht was, bleef een groep buiten een jongerenruimte in het Rotterdamse Hoogvliet staan en genoot van het weer en elkaar. Ze waren aan het praten over wat ze allemaal zouden gaan doen als het mooi weer is. En natuurlijk kwam de zomervakantie ter sprake. Een deel had concrete plannen, bij sommigen was het wat vager. De fantasieën over de eerste keer zonder ouders op vakantie gaan passeerden volop de revue.  Ik schat in dat het geen verhalen zijn waarmee ze ouders kunnen overhalen in te stemmen met een verzoek om een keer alleen met vrienden op vakantie te mogen gaan.

Lente betekent ook dat wij het accent gaan verschuiven van binnen naar buiten. In de maanden april tot en met september zijn we vaker op straat te vinden dan de rest van het jaar. En als buiten de mussen van het dak vallen, werken we bijna constant in de buitenruimte. Ik kan me nog wel situaties herinneren waarbij jongerenwerkers bij 30 graden Celsius binnen tevergeefs op jongeren zaten te wachten.

Behalve dat we samen met de jeugd frequenter activiteiten in de buitenruimte organiseren, voeren we in het warme seizoen ook meer ambulant jongerenwerk uit. Dat betekent contact leggen en onderhouden met jeugd op straat. Jeugd die niet voor overlast zorgt, maar ook jongeren die gedrag vertonen waardoor volwassen buurtbewoners overlast ervaren.

Met de jeugd hebben we het over ideeën, wensen, klachten over klagers, activiteiten die we samen kunnen organiseren en gedrag in de buitenruimte. We werven ook voor activiteiten die door ons en andere organisaties worden georganiseerd. Denk aan straatdialogen, sportevenementen, Opzoomeren of buurtfeesten. Tijdens het ambulant werken hebben we regelmatig contact met buurtbewoners en ondernemers.

Terugkijkend op het afgelopen jaar hebben we het met hen vooral gehad over activiteiten die zij samen met de jeugd wilden organiseren en over klachten met betrekking tot het gedrag van de jeugd.  De groep volwassen buurtbewoners die wat voor de jeugd in Hoogvliet wil betekenen, wordt steeds groter. De groep jongeren die wat voor de kinderen en volwassenen wil betekenen, gelukkig ook. Het besef dat alleen klagen over de ander minder snel tot een gewenst effect zal leiden, dan wanneer samen naar oplossingen wordt gezocht, lijkt te groeien. Wat dat betreft kijk ik met ontzettend veel plezier uit naar de lente.

William Miero (1964) houdt zich bezig met advisering, projectontwikkeling en uitvoering op het gebied van Jeugd & Jongerenwerk, Jeugd & Veiligheid en Leefbaarheid. In 1993 is hij als jongerenwerker in Oss begonnen en momenteel actief als zelfstandige met name in de Randstad en midden Nederland. Jeugd is zijn passie en onder het motto ‘vrijheid binnen grenzen, voor jongeren en jongerenwerkers’ is hij voortdurend met collega’s en partners op zoek naar mogelijkheden om jongeren een plek te geven in de samenleving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.