Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Je hebt een prachtig idee. En dan?

Herken je dit? Je hebt een goed idee en het zingt al dagen in je hoofd. Hoe meer je erover nadenkt, hoe leuker het wordt. Je ziet allerlei kansen en de voordelen stapelen zich op in je gedachten. Nu kunnen er drie dingen gebeuren:
Je hebt een prachtig idee. En dan?

De vorige keer blogde Anneke  over kwetsbaarheid>>

1. Je idee wordt nooit geboren

Er gebeurt helemaal niets. Het idee zit in je hoofd en blijft daar lekker zitten. Je komt er niet mee naar buiten, omdat je bang bent. Je hebt last van allerlei belemmerende gedachten:

Wie zit hier nu op te wachten?Dit is veel te grootHier is vast geen geld voorHier krijg ik vast geen tijd voor

Herkenbaar?

2. Je idee sterft gelijk na de geboorte een langzame dood

Je enthousiasme is groter dan je angsten en je deelt jouw idee met jouw manager en collega’s. Ze kijken je wat verbaasd aan. Dat geeft je hoop en je vertelt alle voordelen die je ziet en sluit af met een vurig pleidooi voor een vervolg.

En dan gebeurt het: een slimmerik vraagt hoe SMART jouw idee is? Huh? SMART? Wat was dat nu ook al weer? Ja, maak jouw mooie idee maar eens specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden! Daarna praten we verder. De kans is nu heel groot dat jouw idee een langzame dood zal sterven.

Herkenbaar?

3. Je idee wordt geboren en gaat groeien

Je lanceert jouw idee. Vol vuur vertel je over alle mooie kansen die je ziet. Je enthousiasme werkt aanstekelijk en je manager en collega’s dromen met je mee. Iemand roept: ‘Waar wachten we nog op? Kom op, we gaan er nu mee aan de slag!’

Ze bedanken jou voor jouw mooie idee. Dat jij het lef hebt om te dromen, om ideeën te lanceren om het beter te maken. Om nu eindelijk eens ondernemend te worden.

Jouw idee krijgt nu alle kans om te groeien. Misschien lukt het, misschien ook niet, maar dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Gelukkig zijn er 10 ideeën die jullie aan het uitwerken zijn zodat je zeker weet dat er altijd wel 1 zal lukken!

Herkenbaar?

Wat nu?

Herken jij je in de eerste situatie? Ontwikkel moed! Lees mijn geheime recept voor meer lef in welzijn >>

 

Herken jij je in de tweede situatie? Vertel dan dat jij meer FUZZY bent dan SMART. Lees hier meer over FUZZY (echt even doen!)>>

 

Herken jij je in de derde situatie? Gefeliciteerd! Ruimte voor de professional zijn niet alleen maar loze woorden. Ik wens je veel goede ondernemende ideeën toe!

Vorig artikelTe veel informatie
Volgend artikel9,5 alternatieven voor vergaderingen
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.