Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Investeringsbank (2)

Vorig jaar (06 april 2009) schreef ik in een blog over de contouren van een investeringsbank. In het Europese jaar tegen armoede en sociale uitsluiting (http://www.2010againstpoverty.eu) hebben economiestudenten van hogeschool Windesheim, als afstudeerders bij onze organisatie, onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dit out of the box idee.
Investeringsbank (2)

Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>

Vorige maand zijn de uitkomsten van hun onderzoek in kleine kring gepresenteerd. Conclusie is dat de banken een no – go voor vervolgstappen geven. Want de euro en de kredietcrisis vragen te veel aandacht.

Jillis schreef in een eerder blog het volgende over de investeringsbank: ‘Een investeringsbank is een bank zoals alle andere banken. Er kan geld gebracht worden, leningen kunnen worden afgesloten en rente kan worden ontvangen. Het verschil met andere banken is de constructie rondom leningen en de besteding van winsten. Leningen worden aangegaan met een lage rente en een tegenprestatie voor de wijk. Winsten worden geïnvesteerd in de wijk. Op deze wijze vloeien de gelden terug naar de mensen die het nodig hebben.’

De studenten hebben voor hun onderzoek gesproken met een verscheidenheid aan stakeholders (organisaties, bewoners en mogelijke particuliere investeerders). Veel enthousiasme bij stakeholders en de naamswijziging van investeringsbank naar Maatschappelijke Ontwikkelingsbank hebben er niet voor gezorgd dat we vervolgstappen kunnen zetten. Het advies is om volgend jaar nog eens bij elkaar te komen.

De bij de presentatie aanwezige wijkpartners (managers en uitvoerders) waren echter wel zo enthousiast geworden dat zij ons gevraagd hebben op korte termijn een miniconferentie te organiseren over de bevindingen. Zij willen op de conferentie ook meer horen over de mogelijkheden die de Maatschappelijke Ontwikkelingsbank kan bieden als de decentralisatie van landelijke wetten toeneemt, maar lokale budgetten afnemen.

De Maatschappelijke Ontwikkelingsbank lijkt naast de sociale waarde, ook een economische waarde te hebben. De bank blijft ‘een antwoord op de (financiële) uitzichtloosheid van armen, passiviteit, en fysieke verloedering van wijken waar armen wonen’, maar kan welzijnsorganisaties ook ‘earned income’ geven.

Hoe kunnen welzijnsorganisaties minder afhankelijk worden van subsidies en meer eigen geld verdienen? Ik heb het antwoord nog niet, maar ben nieuwsgierig naar wat ik nog niet weet. Overigens dalen de andere werkzaamheden niet op de prioriteitenlijst. De wijkvereniging heeft een doorstart gemaakt, het aantal vrijwilligers met vergoeding groeit, in september een BuurtArena, de wijkschouw krijgt een doorontwikkeling, BuurtGeluk gaat van start en de samenwerking met het onderwijs heeft geleid tot bijna honderd studenten die maatschappelijk actief willen zijn in onze werkgebieden.

Jillis Kors, (Groningen, 1974) heeft na de opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie in diverse steden in Nederland opbouwwerk en burgerparticipatie projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.