Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Integriteit

In de publiciteit komen over missstanden in de zorg - terwijl de wereld meeleeft met het natuurgeweld in Japan en de situatie in Libië - is misschien onbescheiden, maar beslist niet overbodig. Wanneer ik naar ons ogenschijnlijke veilige, gereguleerde poldermodelletje kijk, valt mij op dat wij het niet eens zo slecht geregeld hebben hier in Nederland. Helaas gaat dat niet vanzelf.
Integriteit

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Van mij mag er opnieuw gediscussieerd worden over de bonussen die managers van zorginstellingen nog steeds ontvangen. Zelf heb ik mijn spaargeld weggehaald bij de bank die zijn bestuurder een dikke bonus uit wilde betalen, maar patiënten en gezondheidszorgers stemmen niet met hun voeten. Marktwerking lijkt het toverwoord voor het leveren van betere kwaliteit van zorg tegen een beter tarief én het zou over keuzevrijheid van patiënten (moeten) gaan. Dus eigenlijk zou je dan ook moeten kunnen kiezen voor behandeling of opname in een instelling met integer management.
 
Tijdens een interview met een professor in management en besturen antwoordde ik op de vraag welke competenties belangrijk zijn voor bestuurders, dat ik integriteit en authenticiteit het belangrijkste vind. Blijk ik één van de weinige respondenten te zijn die dit antwoord gaf.

Ik ben blij met het kleine succesje dat we hebben geboekt tijdens de CAO onderhandelingen voor de UMC’s. We zijn er nog lang niet, maar in elk geval is het bizarre idee om de onregelmatigheidstoeslag voor verpleegkundigen af te schaffen, van tafel.

Als we het geld dat aan bonussen besteed wordt nu eens steken in het vinden van de nieuwe generatie gezondheidszorgers, wordt onze gezondheidszorg misschien ook toekomstbestendig. Vorig jaar blogde ik het al: mooie woorden; 12.000 medewerkers erbij in de ouderenzorg. Maar waar haal je die vandaan? Deze realiteit is inmiddels ook doorgedrongen tot de minister. En NU is er opeens paniek.

Maar misschien zijn dit wel luxeproblemen als je het vergelijkt met Azië of Noord Afrika.

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.