Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Homofobe jeugd

Het schijnt met 80 tot 90 procent van de jongeren goed te gaan. Met de groep waar het niet goed mee gaat, bedoelt men meestal de jeugd die niet goed in hun vel zit en/of zich op verschillende manieren ongezond gedraagt. Op die groep richten wij ons als professionals. Ik zie een probleem dat in omvang niet af lijkt te nemen en waar in mijn ogen te weinig aan gedaan wordt. De intolerantie ten opzichte van homo’s, meiden en vrouwen.
'Homo’s en meiden worden ernstig beperkt in hun vrijheid'
'Homo’s en meiden worden ernstig beperkt in hun vrijheid'

Ik heb ooit al, net als vele anderen, geschreven over het homofobe gedrag van jongeren dat ik zeer zorgwekkend vind. Ik ben geen onderzoeker, maar ik heb het idee  dat het probleem eerder toe- dan afneemt. Volg de reacties maar op de afleveringen van GTST waarin homofilie een thema is. In het rapport van de GGD Amsterdam van twee jaar geleden kwam naar voren dat het ongeveer 20 procent van de Amsterdamse jeugd betreft. Vmbo-leerlingen blijken meer homofoob te zijn, dan hun leeftijdsgenoten op de havo en het vwo.

Hetzelfde geldt naar mijn mening ook voor het beeld dat bepaalde groepen jongens over meiden en vrouwen hebben. Deze week hoorde ik voor de zoveelste keer jongens zeggen dat ze meiden die uitgaan ‘sletten’ vinden. Die zijn er volgens hen om te gebruiken en zeker niet om mee te trouwen. Volg in bepaalde Rotterdamse wijken een meid of vrouw die er gewoon verzorgd uitziet, en je kan niet geloven wat zij naar haar hoofd geslingerd krijgt. Mijn dochter heeft er dagelijks mee te maken. Schelden, bedreigen, volgen, aanraken. Het percentage jongeren in bepaalde wijken in grote steden dat er zulk soort denkbeelden op nahoudt, ligt ongetwijfeld boven de 20%.

Veel van die jongens lijken modern, hebben een vlotte babbel en geven sociaal wenselijke antwoorden tijdens straatdialogen, gesprekken met wethouders, etc. Eenmaal weer op straat wordt er weer Taliban-retoriek verkondigd.

Waar het precies mee te maken heeft weet ik niet. Straatcultuur? Groepsdruk? Religie? Het keer op keer wegzappen door ouders wanneer er een homo of videoclip van Beyonce of Lady Gaga op tv verschijnt? Ik vind het een groot probleem. Homo’s en meiden worden ernstig beperkt in hun vrijheid. Kunnen niet gaan en staan waar ze willen, moeten vaak goed nadenken over wat wel of niet veilig is en welke maatregelen er genomen dienen te worden.

Mijn wens voor 2013 is dat we aan deze thema’s meer aandacht zullen gaan besteden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.