Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het eerste biertje van uw kind

In juli 2013 nam ik deel aan het landelijke congres Alcoholbeleid 3.0. Binnen K2 ben ik namelijk betrokken bij het regionale alcoholpreventieproject Laat je niet flessen. Tijdens het congres koppelden regionale projecten terug hoe hun projecten de afgelopen jaren zijn gelopen. En natuurlijk kwam de nieuwe Drank- en Horecawet aan bod die op 1 januari dit jaar is ingegaan. Ik nam deel aan een workshop gericht op het alcoholpreventieproject in de Achterhoek, waar ik ben opgegroeid. Zeer benieuwd schoof ik aan, want ik herinner me niets van een regionale campagne!
'We gaan richting een Amerikaans en Brits concept
'We gaan richting een Amerikaans en Brits concept

Ik mijmer weg terwijl ik luister naar de interventies die zijn ingezet. Deze zijn mij onbekend. Waarschijnlijk toch na mijn tijd ingevoerd?! Ik denk aan de feestjes van een klasgenoot die ik aan het begin van de middelbare school had. Bij hem mochten we tijdens zijn verjaardag thuis alcohol drinken. Aan het eind van de avond had je misschien twee (of drie) glazen op. Die waren er desalniettemin de oorzaak van dat je lichtelijk aangeschoten het huis uit stapte, waar een van de ouders ons om 12 uur opwachtte.

 

Lees hier over het alcoholpreventieproject Laat je niet flessen >>

Terug in het moment zit ik weer op het alcoholcongres, waar het gaat over de leeftijdsverhoging naar 18 jaar. En twijfel overvalt mij. Doen wij wel het goede? We gaan richting een Amerikaans en Brits concept, moeten we daar wel blij mee zijn? Voor mij werkte de manier van mijn ouders, die mij leerde verantwoord alcohol te drinken vanaf 14 of 15 jaar. Is dat verkeerd? Ik snap dat het slecht is voor de hersenen en de ontwikkeling, maar dat was ook wel een beetje de spanning. De vraag die bij mij speelt is; wat als ik zelf kinderen heb, wanneer mogen zij drinken? Wanneer zet ik mijn kind het eerste biertje voor?

Ik bespreek deze vraag met mijn omgeving. Argumenten om het kind eerder te laten drinken stromen uit onze monden: bij ons ging dat toch ook goed, het hoort bij opgroeien, ik kan hem of haar het beste zelf in aanraking leren komen met alcohol dan heb ik er zicht op, ik wil niet dat mijn kind het stiekem doet en zijn of haar vrienden zullen ook (mogen) drinken.


Herkenbaar?

En dan nu het lijstje om het niet toe te laten tot zijn of haar 18de levensjaar: het is slecht voor de gezondheid en in het bijzonder voor de hersenen. Toen stopten de argumenten. Nu het strafbaar is voor jongeren om alcohol bij zich te hebben, wordt het misschien gemakkelijker voor ouders om het niet toe te laten. Nu is de gemiddelde leeftijd dat een kind begint met het drinken van alcohol 14 jaar, vroeger was dat 12 jaar. Dat vind ik ontzettend jong. Zo zal het nu ook wel gaan, dat de normen en waarden tegenover alcoholgebruik veranderen. Hopelijk is tegen de tijd dat mijn (toekomstig geboren) kind de puberteit bereikt, 18+ de enige door de maatschappij geaccepteerde leeftijd. Voor u is dat waarschijnlijk te laat; uw kind zit nu of komt dadelijk in de puberteit en alcoholgebruik is een thema waar u iets mee moet. Wees niet ongerust, er zijn manieren om met het thema om te gaan en alcoholgebruik met uw kind te bespreken.

• Bedenk van tevoren voor uzelf waarom u het niet goed vindt als uw zoon of dochter drinkt en welke regels u wilt stellen. Hierop kunt u teruggrijpen als uw zoon of dochter met argumenten komt die u moeilijk vindt te weerleggen (zie de argumenten die ik eerder benoemde).

• Vindt u het moeilijk om de argumenten te pareren? Probeer niet te onderhandelen; u bent de ouder en u bepaalt. Denk eraan hoe u zou reageren als het gesprek over (hard)drugs zou gaan?

• Bespreek het onderwerp alcohol open met uw zoon of dochter. Dan weet u hoe uw kind erover denkt en welke ervaringen uw kind heeft met alcohol.

• Praat eens met andere ouders; hoe gaat zij met dit thema om?

Tegenwoordig zijn er ook veel tips online te vinden. Ik vond op uwkindenalcohol.nl tips om met uw (al drinkende) zoon of dochter in gesprek te gaan over alcohol. In filmpjes geven jongeren zelf weer hoe ze de gesprekken met hun ouders over alcohol vonden, met handige tips voor u als ouder. En? Wanneer zet u uw kind het eerste biertje voor?

Olga van Keulen is afgestudeerd Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Zij heeft in de jeugdhulpverlening gewerkt waar zij ervaring heeft opgedaan met jeugdigen in de kinderopvang, de residentiële opvang, de justitiële opvang, het speciaal onderwijs en de kind- en jeugdpsychiatrie. Olga is gespecialiseerd in vraagstukken rondom preventie en opvoedingsondersteuning.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.