Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Groei en perspectief

Soms willen we met z’n allen blij zijn. Ik heb er niet voor gestudeerd, maar het is een vorm van massapsychologie die van alle tijden is. Na de val van het VVD-, CDA- en PVV-Kabinet ging er door ons land een golf van opluchting. Ook bij mij overheerste de vreugde, alhoewel ik het ook altijd weer slecht vind als een coalitie vroegtijdig aan zijn einde komt. Dat is niet goed voor de besluitvaardigheid en betekent toch ook het falen van de politiek als geheel.
Groei en perspectief

Nederland heeft dringend behoefte aan een structurele uitweg uit de crisis. Een weg van groei en perspectief. Een weg waarbij we terughoudend zijn met lastenverzwaringen voor de lage en midden inkomens, zodat de motor van de Nederlandse economie weer kan gaan draaien.

Bovenop de top van de golf van opluchting presenteerden vijf partijen hun akkoord. Een knap politiek werkstuk. Helaas biedt het akkoord van de Kunduz-partijen, zoals wij dat nu kennen, geen groei en perspectief. Het akkoord vergroot de onzekerheid en verlengt de recessie. De verhoging van de btw, de verhoging van het eigen risico in de zorg voor iedereen, ziekenhuisbelasting van zeveneneenhalve euro per dag en de extra belasting van woon-werkverkeer raakt de koopkracht van mensen hard en zal de economie verder verzwakken.

Wat ons land nu nodig heeft, is dat de economie weer op gang wordt gebracht, dat het vertrouwen toeneemt en dat er banen bijkomen. Het akkoord van de vijf partijen doet, in mijn ogen, helaas precies het omgekeerde. Het kijkt alleen naar de korte termijnbegroting, legt een enorme rekening bij de lage en middeninkomens en verlengt zo de recessie. Dat mag, het is een keuze gesteund door een meerderheid in de Kamer, gemaakt op een golf van opluchting.

Uiteindelijk is de blijdschap van het moment verdwenen. Ik ben en blijf blij met de val van het VVD-,CDA- en PVV-kabinet. Rotmaatregelen, zoals de huishoudtoets, zijn van tafel. De verharding naar asielzoekers is hopelijk verleden tijd. Nu moeten we naar de volgende stap. Niet een keuze voor het moment, maar een keuze voor de toekomst. Een toekomst vol van onzekerheden en kansen. Op twaalf september kan een ieder zijn of haar keuze maken.

3 REACTIES

  1. Iedereen die de koers van Hans Spekman wil helpen zou SP moeten kiezen. Een groot links electoraat alleen staat garant voor een sociale maatschappij en eerlijk delen.
    Stem strategisch en geeft de PVDA de ruimte voor de nieuwe linkse Hans Spekman koers, stem SP.

  2. Lees alle reacties
  3. Waar het in feite om draait is, dat de burger en zeker de afhankelijken van een uitkering zwaar de dupe zijn en de grote meneren die de crisus hebben veroorzaakt gewoon doorgaan met graaien. Als er nu eens echt koppen zouden rollen, was het nog enigszins te verteren.
    Verder geloof ik zeker in stimuleren van de economie en kan je alleen zware maatregelen nemen als er sprake is van solidariteit. Dat laatste is ver te zoeken en zal veel onrust gaan geven.

  4. Partijpolitiek in dit tijdschrift.
    Er wordt niet vermeld dat er ook nieuwe maatregelen genomen die hervormingen en groei brengen: verhoging van AOW-leeftijd, aanpak hypotheekaftrek, flexibilisering van de arbeidsmarkt. Onderwijs en zorg ontzien op de langere termijn. Graag volledig siteren Hans!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.