Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezond narcisme

De afgelopen dagen heb ik een aantal artikelen gelezen over het schijnbaar toenemende narcisme bij jongeren. Uit onderzoek van TSN Nipo blijkt dat de helft van de jongeren zich speciaal vindt. So what?
Gezond narcisme

Lees hier meer blogs van William Miero >>

Er werden ook nog wel wat positieve eigenschappen van narcisten genoemd, zoals doorzettingsvermogen. In de New York Times stond een artikel over psychologen die songteksten hadden onderzocht die gemaakt zijn in de periode 1980 tot 2007. Zij concludeerden dat teksten in de jaren 80 veel over positieve liefde tussen twee mensen gingen en dat het tegenwoordig veel meer gaat om wat het indivudu wil, hoe geweldig hij zichzelf vindt, waar hij teleurgesteld in is en over het onrecht dat hem wordt aangedaan. Met name het stuk van de NYT vond ik somber. Ik kreeg een beetje het ‘vroeger was alles beter’ gevoel. Is het dan zo erg gesteld? Ik heb namelijk het idee van niet.

In het boek ‘Goed narcisme hoeft niet slecht te zijn’ van Jan Derksen is gelukkig een positievere kijk op de ontwikkelingen te lezen. Hij is onder andere van mening dat het goed is dat mensen zelfvertrouwen hebben en zelfverzekerd zijn, omdat de ideeën van mensen, het mentale kapitaal de motor is van onze economie.

Bij het werken met jeugd zie ik ook dat jeugd mondig is en zichzelf belangrijk vindt. Bij volwassenen zie ik overigens hetzelfde. Dat de jeugd zelfverzekerder is dan in de jaren ’80 durf ik te betwijfelen. De mondige jongeren waar ik mee te maken heb, zijn wel goed in staat hun onzekerheid te verbergen.

Overigens heb ik nog nooit een jongere gekend die niet ergens onzeker over was. En als ik die ooit tegenkom, zal ik me daar grote zorgen over maken.

Ik vind het positief dat jongeren tegenwoordig veel aan zichzelf denken, zo lang ze rekening houden met hun omgeving en daar het liefst een positieve bijdrage aan leveren. De voorbije weken heb ik groepen jongeren zien deelnemen aan dialogen met volwassenen en een grote schoonmaakactie in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Bewapend met bezems en prikkers hebben zij tientallen kilo’s zwerfafval opgeruimd.

Tijdens het werken hebben ze verschillende positieve reacties van bewoners en winkelend publiek mogen ontvangen. Dat was wennen voor de jeugd, maar smaakte naar meer. Narcistisch of niet, ik heb ontzettend veel vertrouwen in de jeugd.

William Miero (1964) houdt zich bezig met advisering, projectontwikkeling en uitvoering op het gebied van Jeugd & Jongerenwerk, Jeugd & Veiligheid en Leefbaarheid. In 1993 is hij als jongerenwerker in Oss begonnen en momenteel actief als zelfstandige met name in de Randstad en midden Nederland. Jeugd is zijn passie en onder het motto ‘vrijheid binnen grenzen, voor jongeren en jongerenwerkers’ is hij voortdurend met collega’s en partners op zoek naar mogelijkheden om jongeren een plek te geven in de samenleving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.