Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Effectieve burgerkracht: DIAMANT

De afdeling Sociale Psychologie van de Universiteit van Amsterdam presenteert op 18 april tijdens een expertmeeting de eerste resultaten van een onderzoek naar het effect van de sociale interventie DIAMANT. De ontwikkelaars van deze interventie de zusters Esma en Souad Salama en Esmae Mahdi. Deze drie professionals hebben zelf sociaal-culturele problemen ondervonden.
Effectieve burgerkracht: DIAMANT
Foto: Studio Johan Fotografie

Het doel van DIAMANT is het vergroten van identiteitsversterking en de weerbaarheid van kwetsbare jongeren. Esma Salama: ‘Wij zien de jongeren als een ruwe diamant. Wil je dat deze diamant gaat schitteren, dan moet je wel ambachtelijke eigenschappen en vaardigheden in huis hebben: geduld, expertise, aandacht, tijd, de juiste instrumenten.’ In 2008 ontwikkelde S-IPI DIAMANT in opdracht van de gemeente Amsterdam. In 2010 is de training doorontwikkeld met subsidie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en uitgevoerd in vijf steden: Gouda, Ede, Den Haag, Culemborg en Amsterdam.

De interventie is gericht op ‘kwetsbare jongeren’. Jongeren die vatbaar zijn voor criminaliteit, schooluitval, psychische problemen, polarisatie en radicaal gedachtengoed. DIAMANT bevordert de identiteitsontwikkeling en weerbaarheid van deze jongeren. Zij worden zelfstandiger en nemen hun eigen verantwoordelijkheid. Een deelnemer aan de training: ‘Ik begin nu pas het Nederlandse systeem te begrijpen. Het heeft mijn hele manier van denken over de westerse samenleving veranderd.’

DIAMANT werkt omdat de methodiek uitgaat van de kracht van de jongeren zelf en blijkt duurzaam effectief. Dit blijkt uit onderzoek van Amy-Jane Gielen (2009), uit een evaluatie van het advies bureau K plus V in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (2010) en uit het nieuwe effectonderzoek van Dr. Allard Feddes en Prof. Dr. Bertjan Doosje van de UvA. De methodiek is daarmee de eerste effectieve in haar soort in Nederland.

Bijzonder aan Diamant vind ik dat de training ontstaan is uit de samenleving zelf. Mede vanuit onvrede over de kwaliteit van bestaande trajecten waaronder inburgeringstrajecten, re-integratie, burgerschap, emancipatie en de-radicalisering starten de drie vrouwen S-IPI in 2005. Hun burgerinitiatief is nu uitgegroeid tot een veelzijdige en innovatieve sociale onderneming. Over het effect van hun interventie ben ik zeer positief.

Na de presentatie van de resultaten is de volgende stap een landelijke uitrol. Vanaf de start zoekt S-IPI al samenwerking met gemeenten, welzijnswerk, onderwijsinstellingen en kennisinstituten. S-IPI hoopt DIAMANT nu als professioneel instrument in te kunnen zetten. De uitdaging zal zijn om de formele hulpverlening en officiële instellingen te overtuigen dat het een volwaardige interventie is.

Mellouki Cadat is senior adviseur Gebiedsgericht werken bij MOVISIE en is betrokken bij de ontwikkeling van S-IPI als burgerinitiatief van Marokkaans-Nederlandse vrouwen.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. We zijn goed bezig ,weerbaarheid voor de asiel zoekers , de allochtone jeugd ,de Moslims van Almere ,GGD Flevoland ,jeugd detentie centra,s ,ik zegt de gek heeft ook daar voor Movisie trainingen verzorgt en ben nu nog steeds actief met weerbaarheid .
    Wat ik mis is samenwerking van al deze goede bedoelingen we zijn bezig steeds het wiel opnieuw uit te vinden ,de samenwerking is ver te zoeken de subsidie kraan voor weerbaarheid in Flevoland is dicht gedraaid maar we moeten zeker wat doen aan pesten of anderen problemen met de jeugd .
    Ik ga verder en hoop sommige jeugdige op het rechte pad te hoeden
    Groet
    Willem vellema

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.