Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drents dorp

Het goede nieuws komt deze maand uit een oude volksbuurt in Eindhoven, het Drents Dorp. Het is een rustig stadsbuurtje waar zo’n honderd jaar geleden fabrieksarbeiders van Philips werden gehuisvest. In haar promotieonderzoek schetst Lilian Linders hoe veel mensen in deze buurt elkaar terzijde staan. Bij een grote groep, zelf vaak hulpbehoevende bewoners, bestaat een grote bereidheid elkaar te helpen. Niet vanuit een idee over actief burgerschap of verantwoordelijkheid voor de buurt, maar eenvoudig vanuit goed nabuurschap en verantwoordelijkheidsgevoel voor de buurvrouw om de hoek.
Drents dorp

Uit de reportage over het Drents Dorp blijkt dat andere groepen juist niet actief zijn. Bijvoorbeeld omdat ze jonger zijn of geen hulp durven te vragen. Om vraag en aanbod aan elkaar te knopen, is de inzet van sociale werkers  nog altijd onvermijdelijk, zo blijkt uit het verhaal.

Dat de samenleving nog steeds aan de zijlijn staat als het gaat om hulp aan kwetsbare mensen, blijkt ook uit het rapport ‘Het spel op het maatschappelijk middenveld’, over trends in de Wmo. Het gebrek aan betrokkenheid van veel burgers en burgerorganisaties bij de hulp aan kwetsbare medeburgers wordt volgens kennisinstituut MOVISIE een trend.

Professionele organisaties weten intussen wel dat ze  moeten meedoen en spelen het Wmo-spel al goed mee. Maar verenigingen als de plaatselijke voetbalclub of harmonie willen zich er vaak niet aan branden: ze willen niet verantwoordelijk worden gemaakt voor bijvoorbeeld de begeleiding van autisten, zo blijkt uit het artikel over de drie Wmo-onderzoeken die deze maand verschijnen (pag. 18). Als die tendens doorzet, komt er van de Wmo-filosofie – actieve burgers zetten zich in voor de kwetsbare medemens – niet zoveel terecht. En dat zou heel jammer zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.