Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dienstbaarheid

Dat verpleegkundigen en verzorgenden heel ver gaan voor hun patiënten is niet nieuw en van alle tijden. Ondanks de emancipatie naar een volwaardig beroep is de basisattitude van degenen die 24x7 zieke mensen begeleiden, verplegen en verzorgen nog steeds die van heel loyaal zijn naar degenen die zichzelf aan hen toevertrouwen.
'Je beslist zelf of je wel of geen griepprik neemt'
'Je beslist zelf of je wel of geen griepprik neemt'

Vorig jaar voerden wij de discussie over het wel of niet verplicht stellen van griepvaccinaties voor deze professionals. Onlangs promoveerde er een arts-onderzoeker op de vaccinatiegraad van ziekenhuispersoneel, waaronder verpleegkundigen en artsen.

Uit dit onderzoek blijkt dat leeftijd een rol speelt bij het wel of niet laten vaccineren. Verpleegkundigen en artsen boven de 40 jaar laten zich sneller vaccineren. Een handig tijdstip waarop de griepprik wordt aangeboden speelt ook een rol. Maar de factor ‘het bewust zijn van de gevaren van influenza voor hun patiënten’ kwam ook uit het onderzoek naar voren. De griepprik doe je niet alleen voor jezelf maar vooral voor je patiënt, beweert de onderzoeker. Dit betekent ook dat je niet door moet blijven werken met griepachtige verschijnselen, immers dan kun je ook patiënten besmetten.

Blijft natuurlijk staan dat je zelf beslist of je wel of geen griepprik neemt. En volgens mij kunnen verpleegkundigen en artsen dat heel goed. Zij nemen tenslotte tientallen besluiten over de gezondheid van anderen, dus waarom zouden zij dit niet voor zichzelf kunnen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.