Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De vergeten transitie

De sprekers tijdens het Wmo praktijkcongres zeiden het op verschillende manieren. Bij alle prachtige en inspirerende praktijkvoorbeelden die werden gepresenteerd kwam het heikele punt steeds weer op die professional die nu echt om moet. Hans Roskam, bestuurder van Stichting MOOI, zei: ‘Veel professionals snappen niet wat er in Welzijn Nieuwe Stijl van hen wordt verwacht.’
'Persoonlijk denk ik dat professionals niet zomaar een knop kunnen omzetten.'
'Persoonlijk denk ik dat professionals niet zomaar een knop kunnen omzetten.' - Foto: Stockxchng

Persoonlijk denk ik dat professionals niet zomaar een knop kunnen omzetten. Het steeds weer vertellen dat je nu op je handen moet zitten, geeft een erg vertekend beeld. Op de eerste plaats omdat dit niet makkelijk is (terwijl dit wel zo lijkt als je het zo zegt) en ten tweede omdat op je handen zitten niet de echte oplossing is.

De kanteling van de professional is eigenlijk ook een soort van transitie: een ingrijpend proces op weg naar vernieuwing. Maar met alle aandacht voor de drie grote transities lijkt de kanteling van de professional er een beetje bij te hangen: de vergeten transitie.

Het lijkt soms ook wel een groot misverstand: bestuurders die zeggen dat professionals niet om willen, professionals die zeggen dat ze van hun bestuurder hier de ruimte niet voor krijgen. In mijn trainingen met professionals kom ik dit ook tegen. Ik zie soms zeer heftige emoties.

Mijn workshop tijdens het congres ging over die ruimte voor de professional. Een groot deel van de deelnemers gaf aan wel wat ruimte te krijgen maar niet genoeg! Op mijn vraag waar dit aan ligt, kwamen de vanzelfsprekende antwoorden: managers, directeuren, financiers. Frustratie gegarandeerd natuurlijk.

In mijn workshop zijn we uiteraard hierover in gesprek gegaan. Laat je je leiden door emoties en leg je de bal bij de ander of neem je zelf het heft in handen? Dit was best confronterend. En een hoop ‘binnenwerk’ natuurlijk. Dan gaat het over jouw mindset. Overtuigingen die je hebt en die je behoorlijk dwars kunnen zitten. Het komt dan echt neer op het opruimen van die belemmerende overtuigingen waar je misschien al jaren last van hebt.

Eigenlijk begint ruimte voor de professional dan bij het maken van ruimte in jouw eigen hoofd. En die ruimte heb je nodig om vol vertrouwen te kunnen kantelen. Dat is het begin. De bal ligt bij jou! Natuurlijk helpt het wel mee als je daarbij tijd, steun en aanmoediging krijgt van jouw manager, directeur, financier en misschien een trainer of coach.

Aan het einde van mijn workshop heb ik de 7 supertips gedeeld waarmee je als professional jouw ruimte kunt pakken. Geen keiharde knallers maar vooral het masseren van jouw ‘binnenwerk’. De deelnemers waren er zichtbaar blij mee. En hebben daarmee zelf een mooie en waardevolle stap gezet in hun eigen transitie.

Vorig artikelBurgerbetrokkenheid: Ja! Maar hoe dan?
Volgend artikelDe barometer van Nieuw-West
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.