Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De beste intenties

Soms denk ik: ‘We moeten in Den Haag zo af en toe ook eens onze mond houden’. We hebben het over de bureaucratie die we drastisch willen verminderen. Over werkdruk bij medewerkers in de zorg. En als de camera in de plenaire zaal zoemt, dan zijn wij Kamerleden niet uit beeld te slaan. Scheutig met superlatieven. ‘Ik schrik hier ontzettend van, voorzitter’, galmt er dan door de zaal. Alsof er nog iemand warm wordt van een spoeddebat of het feit dat een Kamerlid meldt enorm te schrikken.
De beste intenties

Er wordt, met de beste intenties, maatregel op maatregel genomen vanuit Den Haag om de zorg te verbeteren. En wat ik ervan merk? Dat ik tijdens mijn ‘Tour de Nurse’ – tweemaal per week ga ik in gesprek met zorgmedewerkers en gebruikers van de zorg door heel Nederland – vaak te horen krijg dat er opnieuw een regel is ingevoerd. Een regel waar medewerkers meer last van hebben dan dat die nu iets toevoegt aan betere zorg – zorg waarin de mens centraal staat. En nu hoor ik u denken: “Ja, da’s makkelijk praten van die Uitslag. Het CDA zit al tig jaren in het kabinet en nu net doen alsof haar neus bloedt”. Heb ik gelijk of niet?

U heeft wel een beetje een punt. De dynamiek in de Kamer en de rol van draaiende camera’s die als een spons materiaal opzuigen voor actualiteitenprogramma’s laat niet altijd heel veel ruimte voor bespiegelingen. En veel goede bedoelingen zien er na heel veel kleilagen net iets anders uit als ze neerdalen op de werkvloer. Een hechte verbinding van de politiek met de gebruikers van én werkers in de zorg: dat is dé manier om onze Haagse werkelijkheid recht te trekken met de werkelijkheid zoals die wordt beleefd in de zorg en op de werkvloer. Dat wil ik ook met mijn ‘Tour de Nurse’ bereiken. Ik ga daarvoor, met heel mijn hart.

Sabine Uitslag (1973) is sinds 2008 lid van de Tweede Kamerfractie voor het CDA. Zij houdt zich bezig met zorgbeleid (verpleeghuizen, Wmo, Awbz), alcohol- en drugsbeleid en jeugdbeleid. Zij werkte onder meer als verpleegkundige, docent en kwaliteitscoördinator in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.