Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Ab van vroeger en de Abs van nu

Vroeger was er een konijn op tv dat moppen tapte, Ab Normaal. De grappen van Ab waren seksistisch en politiek incorrect, het soort humor waarvoor André Rouvoet onze kinderen koste wat kost probeert te behoeden. Ab zelf was een oversekste lolbroek en een flapuit, maar ik kon soms wel om hem lachen.
De Ab van vroeger en de Abs van nu

Onze Ab Klink is het tegenovergestelde van Ab Normaal. Ab neemt het welzijn van de burgers zeer serieus. Hij probeert zelfs zo goed voor ons te zorgen, dat hij in 2009 door de Nieuwe Revue werd uitgeroepen tot ‘irritantste Nederlander van het jaar’. Hij is een beetje de overbezorgde moeder van alle Nederlanders.

Ab stelde een rookverbod in voor de Nederlandse horeca om ‘het personeel te beschermen’. Een goed initiatief lijkt mij. Iedere Nederlander heeft recht op een rookvrije werkplek. Wat bleek echter? Er waren ook kroegen zonder personeel, waar de eigenaar zelf achter de bar stond en nog rookte ook. Dit lijkt mij geen probleem, aangezien er geen personeel is om te beschermen. Ab vond dit wel een probleem. Nu waren er namelijk nog steeds burgers die in de rook een biertje zaten te drinken, en deze burgers moesten ook beschermd worden. Bescherming van het personeel bleek slechts een dekmantel om een impopulaire maatregel door te voeren. Helaas voor Ab oordeelde de rechter dat zijn wet niet dekkend was, dus nu is Ab bezig met een nieuwe wet om alle burgers te beschermen.

In het voorjaar doemde een nieuw gevaar op: de Mexicaanse griep. Zoals in de Verenigde Staten in 2003 de Irakese massavernietigingswapens de voorpagina’s van de kranten hadden overgenomen, nam de Mexicaanse griep onze voorpagina’s over. Ab moest ingrijpen en hij riep het advies in van een andere Ab, Ab Osterhaus. Ook deze Ab had niets weg Ab Normaal. Deze Ab was een zeer gerespecteerd viroloog, die door iedereen in de medische wereld en in de media serieus genomen werd.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was het ergste rampscenario 8.000 griepdoden, maar Ab was sceptischer. Bereidt u voor! In het ergste geval kunnen er 80.000 mensen sterven aan de Mexicaanse griep! Als er een expert op tv kwam was dit niet iemand van onze RIVM, maar dan was het deze Ab. Ab was het gezicht van de ravage die de Mexicaanse griep zou kunnen aanrichten. Onze Ab schrok hiervan. Onder zijn toezicht zou dit niet gebeuren. Onder het motto better safe than sorry, bestelde hij 34 miljoen vaccins.

Helaas vergaten beide Abs te vertellen dat Ab ook belangen had in een farmaceutisch bedrijf dat vaccins testte voor de Mexicaanse griep. Het blijkt dat het voor de persoonlijke financiën van Ab niet uitmaakte hoeveel vaccins de Nederlandse overheid bestelde, maar het kwaad was al geschied. Ab Osterhaus wordt nu gezien als doemdenker voor eigen gewin en Ab Klink als de persoon die dit heeft laten gebeuren. Als er vanaf het begin meer openheid was geweest, had Ab de schijn van belangenverstrengeling kunnen voorkomen. De Ab van vroeger was er om te lachen, onze Abs moeten we kunnen vertrouwen. Anders is het onze gezondheidszorg die er onder lijdt.

Namens D66 zit Fatma Koser Kaya in de Tweede Kamer, waar

ze de portefeuilles sociale zaken, jeugd & gezin, volksgezondheid,

financiën, ontwikkelingssamenwerking en emancipatie onder haar hoede

heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.