Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Ontmoeten in het nieuwe niet-normaal

Het inloophuis waar Jacqueline Schilling werkt is weer open. Onder de voorwaarden van de maatregelen. Maar hoe kan je nabij zijn op anderhalve meter?
Jacqueline Schilling

‘Ik werd vanochtend wakker en dacht gelijk: O wat fijn, ik kan weer naar het Inloophuis!’ Dat zei een van onze bezoekers op de eerste dag dat we weer open konden gingen. De medegasten, allemaal netjes op 1.5 meter, waren het hier nadrukkelijk mee eens. Ze hadden de ontmoeting met anderen gemist.

Spontaan

Ook wij als medewerkers van het Inloophuis vonden het fijn om na twee en halve maand weer open te kunnen. Maar wat mis ik toch ook het spontane in de ontmoetingen! In het gewone normaal kunnen mensen bij ons binnenlopen en aanschuiven en als de kring te klein wordt zetten we er gewoon een tafel bij. Gezellig juist, dat improviseren.

Niet-normaal

Nu kunnen er maximaal tien bezoekers bij ons zijn. En dan nog verdeeld over terras en inloopruimte. Bij slecht weer is er gelijk een probleem, maar ach zoals ik al zei: we zijn goed in improviseren. Het is een stap in de goede richting. Maar het is zeker niet het nieuwe normaal. Ik zou het meer het nieuwe niet-normaal willen noemen.

Helft

Het is het nieuwe niet-normaal omdat de helft van onze vrijwilligers het, door verschillende oorzaken, nog niet aandurft om te komen. En voor deze vrijwilligers is het contact met anderen vaak zo belangrijk. Ook voor bezoekers van ontmoetingsplekken geldt natuurlijk dat een deel van hen nog niet aan durft te schuiven.

Kleur

Het is het nieuwe niet-normaal omdat de gang van zaken minder ongedwongen is en er minder spontane acties kunnen ontstaan. Acties die juist kleur geven aan het leven.

Afstand

Het is het nieuwe niet-normaal omdat we afstand van elkaar houden. Uit zorg voor elkaar natuurlijk, maar het zorgt ook voor een bepaalde behoedzaamheid richting de ander. Houdt hij zich wel aan de voorschriften? Is dat hoestje door corona? Er is een stuk onbevangenheid verloren gegaan.

Krant

Het is het nieuwe niet-normaal omdat de krant niet meer van hand tot hand kan gaan en zo besproken wordt. Dat zorgt vaak voor interessante gespreksonderwerpen.

Vul in

Het is het nieuwe niet-normaal omdat…..u kunt zelf vast nog wel iets invullen.

Effect van afstand houden

Het ontmoeten op anderhalve meter maakt me er pijnlijk van bewust dat we het effect van afstand houden in ontmoetingen niet moeten onderschatten. Want hoe kun je nabij zijn op anderhalve meter? Alles wat je zegt is voor meerdere mensen hoorbaar. En in een ruimte met meerdere mensen kan het soms lastig zijn elkaar te verstaan.

Aanraking

Ook het ontbreken van aanraking doet iets in het contact. Niet dat we in het Inloophuis zulke knuffelaars zijn, maar soms is even een hand op een schouder zo troostend. Dat liefdevolle knikje is fijn, maar misschien toch wel wat sober wanneer je het moeilijk hebt.

Vorm

Met andere woorden, hoe geef je vorm aan samen wanneer dat met anderhalve meter afstand moet? Ontmoeten in het nieuwe niet-normaal, ik kan er niet aan wennen. Of misschien wil ik er niet aan wennen.

Vorig artikelColumn: Power in overvloed
Volgend artikelColumn: De shovel schuift de schuldenberg voor zich uit
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.