Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Durf jij delen van jezelf naar buiten toe te laten zien?

Columnist Marianne Jans is terug. Ze vond de kracht in zichzelf en helpt nu als 'buitencoach' andere vrouwen van 40+ hetzelfde te doen.
Marianne Jans
Marianne Jans

Mijn droom staat gelijk aan mijn groei. Hoe mooi is het om nu 40+-vrouwen te begeleiden die last hebben van stress, burn-out of anderszins zich willen ontwikkelen en zelfinzicht willen vergaren. Als Buitencoach bestaat mijn begeleiding vooral uit het thema ‘De natuur als spiegel’.

Waarom

Waarom duurde het zo lang om dit krachtige deel in mijzelf een plek in de zichtbare wereld te geven? Laat ik vooropstellen dat ik nauwelijks nog ‘waarom-vragen’ stel aan mijzelf. Steeds maar weer het ‘waarom’ benadrukken, impliceert een bepaalde mate van slachtofferschap. Die fase ben ik voorbij.

Buiten mezelf

Als ik nu ergens tegenaan loop of merk dat ik belemmerende gedachten heb, dan stel ik vragen als: ‘Zit het mijzelf dusdanig in de weg dat ik niet goed functioneer in mijn dagelijks leven?’ Of: ‘Hoort dit echt bij mijzelf of is dit een geconditioneerd en dus onnatuurlijk gevolg van iets dat buiten mij bestond?’

Klopt het?

Een krachtige benadering om belemmerende gedachten te ontleden, zijn instrumenten als ‘De vier vragen van Katie Byron’ of de gedragsbenadering met R.E.T. Dus in plaats van een ‘waarom’ gaat het naar uitdiepen en achterhalen of deze belemmerende gedachte nog klopt. In mijn coaching maak ik hier dankbaar gebruik van.

Imploderen

Waarom het zo lang duurde voor ik steeds meer durf te staan voor wat ik geloof en hoe ik denk? Twee traumatische jeugdervaringen, een daaruit ontwikkelde sociale fobie plus depressie met een vleugje aangeboren hooggevoeligheid. Het was geen fijne combinatie. Ik was geïmplodeerd, zoals men dat in de hulpverlening zo mooi uitdrukt. Sinds mijn dertigste neem ik mijzelf onder de loep, voel ik mij steeds vrijer, durf ik meer (ook in mijzelf te geloven) en heb ik er voor gewaakt dat ik niet cynisch in het leven ben gaan staan. Ik blijf een mens dus of dit laatste altijd lukt? Daar sta ik niet garant voor.

Levenservaring

Inmiddels ga ik mijn droom achterna en combineer alles wat ik in ruim veertig jaar aan levenservaring heb opgedaan: bewustwording, intuïtie ontwikkelen, mijn rugzak geleegd, en onder meer sociale fobie en depressie aangepakt. Vele inzichten koppel(de) ik aan concrete gedragsverandering. Daarbij combineer ik mijn diverse opleidingen, hoe uiteenlopend deze ook lijken: medewerker boekhandel, fotografieopleiding, cursus Journalistiek en nu bijna klaar met de theoretische kennis via de online opleiding tot Allround Coach.

Tevreden

Ik ben er een veel tevredener mens van geworden, dankbaar voor wat het leven mij geeft en kan enorm genieten van een stil moment aan het water. Tot ik weer opspring om mijn gedachten op te schrijven of een foto te maken.

Ontkiemen
Foto: Marianne Jans

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.