Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Column: Dor hout?

Kunnen we even ophouden om massafeestjes te vieren en chronisch zieken en ouderen boven de 70 jaar maar op te geven omdat ze minder weerstand hebben tegen het coronavirus? De kwetsbaren weren zich met #GeenDorHout. Eindelijk! vindt Z+W redacteur Carolien Stam.
Foto: Annemarijne Bax

“Ik ben Judith, 33 jaar en ik werk in de zorg, heb twee zoontjes en chronische pijn, trauma’s en een chronische longziekte.” Dat schrijft Judith in een tweet onder de #GeenDorHout. Is zij niet de bescherming tegen het coronavirus waard? Judith voelt zich ‘belangrijk en waardig’, ook al heeft ze een chronische ziekte. Ze wil niet het, voor haar zeer gevaarlijke, coronavirus oplopen en vraagt zich – net als ik, gezonde vijftiger – af waarom mensen doen alsof er weinig aan de hand is en massaal feestjes vieren en daarbij veel te dicht op elkaar staan. Judith wil ook graag het coronavirus overleven, voor haar zoontjes, haar familie en voor haarzelf.

Opiniemaker

Iedereen, ook ouderen en mensen met een chronische ziekte, zijn het beschermen waard. Dat is de boodschap van mensen die extra kwetsbaar zijn en massaal hun verhaal delen met de hashtag #GeenDorHout. Het dorre hout verwijst naar een bericht van “opiniemaker” Marianne Zwagerman die in april een column schreef, waarin ze beweert dat het coronavirus de zeis haalt door ‘het dorre hout van de samenleving’. De maatschappij zou te veel offers moeten brengen om de brozen te beschermen.

Influencers

Er zijn nog meer van die opiniemakers met een mening over het inperken van de vrijheid van het individu door de coronamaatregelen – opiniemakers naar wie ik nooit luister dus ik ken ze ook niet. Voor jongeren bestaat het fenomeen “influencer” – waar ik te oud voor ben – die in coronatijd van zich doen spreken. Zoals bijvoorbeeld hippe, gladde en met vooral veel tattoos beschilderde Dave Roelvink. Hij mocht – met nog drie andere “influencers” die vooral doen wat “leuk” is – enkele weken geleden op televisie ook zijn zegje doen over dat jongeren beperkt worden en dat de regels over corona onduidelijk zijn. De zo populaire “influencers” zijn ook al niet te porren om sommige jongeren op het rechte coronapad te brengen.

Maatregelen

Onbegrijpelijk dat jong en wat ouder in deze samenleving hun normen en waarden laten afhangen van “influencers” en “opiniemakers”. Kunnen ze zelf geen mening meer vormen over belangrijke samenlevingsitems? Kunnen mensen niet meer zelf nadenken? Iedereen kan toch bedenken dat je maatregelen moet nemen om mensen niet te besmetten. Vraag maar aan werkers in de zorg en in het sociaal domein. Vooral de mensen in de zorg, die de drama’s door coronabesmettingen van dichtbij hebben meegemaakt, snappen niet waar mensen het lef vandaan halen om maatregelen aan de laars te lappen.

Verenigt U

Je zult toch een chronische ziekte hebben en achter de deur gekluisterd moeten zitten omdat sommige mensen denken dat zij zelf “niet zo ziek worden” van corona. Of oud en best eenzaam, en afhankelijk van professionals en vrijwilligers die niet meer kunnen komen vanwege besmettingsrisico’s. Het wordt tijd dat we achter ze gaan staan: Kwetsbaren aller tijden, verenigt u!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.