Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bye!

Misschien heeft u het al gehoord: vanaf 1 juli gaat Zorg + Welzijn op een andere wijze verder. De taken van de redactie worden ondergebracht bij een extern bureau, dat het blad vanaf september gaat produceren. Met onze redactie van iets meer dan drie formatieplaatsen hebben we de afgelopen vijf jaar gezorgd voor een vernieuwing van het magazine, een vernieuwde, populaire website, actuele nieuwsbrieven en congressen die steeds meer bezoekers trekken. Zorg + Welzijn floreert en staat op de kaart.
Bye!

Er is veel om trots op terug te kijken. We organiseerden congressen en debatten over onderwerpen als ‘De welzijnswerker als essentiële schakel’, radicalisering en de Wmo. Vijf jaar lang organiseerden we een congres over sociaal ondernemerschap, sponsoring en fondsenwerving. Ook zetten we de verkiezing van de Zorg + Welzijn professional van het Jaar op touw en leverden een bijdrage aan de Toekomstagenda Sociaal Werk.

Als ik het goed zie heeft Zorg + Welzijn de laatste vijf jaar de omslag doorgezet van een opinieblad naar een nog meer praktijkgericht magazine en bijbehorende website. Die omslag valt samen met de discussie over de noodzakelijke verbreding van het sociale werk, vanuit de vroegere klassieke welzijnsprofessies als maatschappelijk werker en opbouwwerker. Het is tijd voor de volgende ronde.

Journalisten pretenderen de waarheid te achterhalen. En dat terwijl niets zo moeilijk is als het echte verhaal boven water te krijgen. We hebben hardnekkig geprobeerd de brede en diverse praktijk in beeld te brengen. Dat kan altijd beter en regelmatig schoten we natuurlijk ook tekort in volledigheid en diepgang. Maar ook deze Zorg + Welzijn staat weer vol beschouwingen over sociaal werk, effectieve methoden en de ingrijpende veranderingen in het beleid. Want de bekende kwetsbare groepen – pgb-houders, reïntegratiecliën-ten, mantelzorgers, patiëntengroepen –  en ook het sociaal werk krijgen de komende tijd weer vele klappen te verwerken. De welzijnssector staat op zijn kop.

Sociaal werk is als Calimero. NIZW-onderzoekers Corrie van Dam en Peter Wiebes vergeleken het sociale werk ooit met een soort plastic badeendje. ‘Het welzijnswerk is als een duikelaartje. Het krijgt slag na slag te verwerken maar komt telkens overeind.’ Zo is het maar net. We komen elkaar nog wel tegen. Bedankt! Bye!

2 REACTIES

  1. Hej Martin,
    Enkele keren hebben we met elkaar gemaild, en dat was het, maar toch heb ik de indruk dat ik je beter ken. Ik kijk uit naar het vervolg van Z§W. Ik hoop dat het niet Z$W gaat worden natuurlijk.
    En ik kan alleen maar zeggen dat het voor mij heel interessant en leerrijk was om vanuit België naar ‘boven’ te kijken. Alle welzijnstonen kwamen aan bod – zeker ook de kritische – en dat vond ik een hele meerwaarde. Naar de nieuwe redactie: houden zo a.u.b. en naar jou: bedankt en blijf bruisen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.