Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Wijkteams en de dode buurvrouw

Een paar dagen geleden werd buurvrouw Jans dood aangetroffen in haar huis. Ze lag vier maanden dood in haar huis. Niemand in de buurt had haar gemist.

De vorige keer ging Fawzi in op de re-integratie van een oud-gevangene in een klein Brabants dorp >>

Jans kwam 88 jaar geleden ter wereld in Groningen. Ze was het buitenechtelijk kind van Jan en zijn vriendin Truus. Zowel Jan als Truus waren door omstandigheden niet in staat om voor Jans te zorgen. Daarom werd Jans naar een kindertehuis in Limburg gestuurd.

Schrikbewind

In de beginjaren werd Jans liefdevol verzorgd door Mia en haar collega’s. De ellende begon toen Mia plotseling overleed. Ria nam de leiding over en vestigde een waar schrikbewind. Op haar achttiende verjaardag moest Jans het kindertehuis uit.

Op straat

Bij toeval kwam ze terecht in Tilburg waar ze als huishoudster aan de slag kon. Ruim veertig jaar was Jans de steun en toeverlaat van het gezin. Het tij keerde toen meneer de wethouder overleed en ‘mevrouw’ de samenwerking met Jans beëindigde. Jans stond na veertig jaar trouwe dienst op straat.

Sociaal netwerk

Via een aantal omzwervingen belandde Jans in een klein dorpje in Noord-Brabant. Door de speling van het lot is Jans nooit meer aan het werk gekomen en heeft ze nooit een sociaal netwerk opgebouwd.  Haar enige sociale contact was het dagelijkse uitje naar de supermarkt.

Een dichte deur

Drie weken geleden kreeg Jans bezoek van de deurwaarder, omdat ze de huishuur meer dan twee maanden niet had betaald. Helaas voor de deurwaarder stond hij voor een dichte deur. De deurwaarder vertrouwde de situatie niet, omdat hij licht zag branden. Met hulp van de politie werd de deur geforceerd en vonden ze Jans dood in bed. Uit lijkschouwing blijkt dat Jans vier maanden geleden is overleden.

Eenzaamheid

Wethouder Bart is diep geschokt door het verhaal van Jans. Hij wil de eenzaamheid in zijn gemeenten verminderen en vraagt het wijkteam met spoed om een plan van aanpak. Na een viertal intensieve vergadersessies komt het wijkteam met een plan.

Brabantse kwinkslag

Het idee is niet origineel maar wel effectief. In Rotterdam krijgen 75-plussers een brief van de gemeente met de vraag of ze een huisbezoek van een vrijwilliger willen. Vorig jaar en dit jaar zijn vrijwilligers bij 8300 ouderen in Rotterdam langs geweest. Soms bleek iemand zorg nodig te hebben en dan werd het wijkteam ingeschakeld. Maar in andere gevallen werden ouderen geholpen met het zoeken naar sociale activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat de aanpak werkt.  De eenzaamheid daalde van 56 procent in 2012 naar 53 procent in 2016. Zowel wethouder Bart als het wijkteam zijn enthousiast over de aanpak en besluiten het met een Brabantse kwinkslag uit te proberen.

Koffiebijeenkomst

Alle 75-plussers in het dorp krijgen een persoonlijke brief van de wethouder waarin ze worden uitgenodigd voor een koffiebijeenkomst. Ouderen die niet in staat zijn om zelfstandig naar de bijeenkomst te komen worden opgehaald door een vrijwilliger. Tijdens de bijeenkomst worden ze persoonlijk welkom geheten door de wethouder en worden ze gekoppeld aan een vrijwilliger. Deze persoon maakt een afspraak met de oudere voor een huisbezoek, waarin wordt gekeken naar de specifieke vragen en behoeften. Aan het einde van het gesprek worden er actiepunten afgesproken. Sommige punten worden opgepakt door het wijkteam en andere actiepunten door bijvoorbeeld de verenigingen of de kerk. Het huisbezoek wordt jaarlijks herhaald.

Wat is jullie oplossing voor de eenzaamheid van ouderen?  Laat het mij weten via f.salih@kennis-express.nl of via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.