Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Wie helpt mijn buurmannen?

Acht trappen moet mijn buurman van driehoog af om zijn hondje uit te laten. En vervolgens weer acht omhoog. Dat gaat niet makkelijk. Hij is 88 en volgens eigen zeggen werkt zijn rotknie niet meer mee. Mijn benedenbuurman van één hoog, een ruime zestiger, zie ik minder vaak. Hij heeft psychische problemen en leidt een eenzaam en teruggetrokken leven. Van de week stond hij onderaan de trap met een boodschappentas vol bierblikjes. Hij was kortademig en had moeite met trappenlopen. Hij was ongeschoren en rook niet fris.
Silke van Arum is senior adviseur bij Movisie

De vorige keer beschreef Silke de frustratie van haar vader, die werd opgenomen in een verpleeghuis en zich afvroeg of hij ook nog iets zelf mocht beslissen >>

Mijn twee buurmannen hebben allebei hulp nodig. Mijn buurman van driehoog heeft iemand nodig die een vinger aan de pols houdt. Mijn buurman van één hoog heeft intensieve ondersteuning nodig om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie gaat hen helpen? Het sociale wijkteam?

Wijkteams

Uit een peiling die ik onlangs voor Movisie heb gedaan, blijkt dat wijkteams hun handen vol hebben aan de aanpak van complexe meervoudige problematiek. Een paar cijfers: 59 procent van de gemeenten geeft aan dat wijkteams onvoldoende toekomen aan het benaderen van wijkbewoners in verband met vroegsignalering. Ze zijn dus afhankelijk van buren, leerkrachten of familieleden die een melding doen. En 44 procent van de gemeenten geeft aan dat wijkteams onvoldoende toekomen aan outreachend werken. Als de wijkteams hier niet aan toekomen, wie dan wel?

Kan het anders?

Ik zie de situatie van mijn twee buurmannen. En ik weet dat de wijkteams hun handen vol hebben aan zware casuïstiek. Met dat in gedachte vraag ik me steeds vaker af of het niet beter zou zijn om een duidelijk onderscheid te maken tussen lichte enkelvoudige problematiek en zwaardere meervoudige problematiek.

Samenwerking en afstemming

Laat het sociaal team zich inzetten voor mensen met multiproblematiek die een integrale aanpak nodig hebben. En laat het welzijnswerk zich inzetten voor mensen met enkelvoudige lichte psychosociale problematiek en voor verbindingen in de wijk. Uiteraard moet er goed nagedacht worden over de samenwerking en afstemming, zodat ze niet elkaars concurrenten worden. En vooraf moet goed worden ingeschat waar de ondersteuningsvraag thuishoort en welke urgentie het heeft.

Ongewassen

Ondertussen zie ik de toestand van mijn benedenbuurman verslechteren. Gisteren zag ik hem op een bankje buiten. Ongewassen, met baardgroei van een paar weken oud en een gelige huid. Ik ga zo nog maar eens naar de gemeente bellen.

Silke van Arum is senior adviseur Movisie.

1 REACTIE

  1. In Amersfoort hebben we een voorliggende instantie vóór het wijkteam. Dat is Indebuurt033 die veel mogelijkheden heeft om met zo’n persoon te gaan praten voordat het een officieel WMO indicatie-gesprek zou moeten worden. Waar het overigens wel toe gaan leiden als Indebuurt033 zich ongerust maakt. Indebuurt033 heeft veel andere voorliggende mogelijkheden via heel veel vrijwilligers, voorlichting en cursussen, buurtaktiviteiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.