Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Vrijheid of regels?

Op het jaarcongres Zorg+Welzijn van 15 september werden enkele pleidooien gehouden over buurtkracht, burgerinitiatieven, zelfredzaamheid, de participatiemaatschappij, mantelzorg, rolvervaging van de professional, keuzevrijheid, werken op basis van vertrouwen, nabij is beter, improviseren, identiteitscrisis van de professional en nog een aantal slogans die ik vergeten ben. Kern van de zaak leek mij, dat de burgers zelf zouden moeten beslissen over hun leefwereld en dat de professional daar op afstand dienend bij aanwezig is.
EPI-Klaas-Schermer.jpg

Vorige keer blogde Klaas over vrije tijd >>

Te lang was het de professionele hulpverlener die vaststelde wat goed was voor de burger; bevoogdend dus. In het nieuwe beleid, waarin de gemeente de regie heeft, staat de burger centraal. En omdat niet alle mensen gelijk zijn, kan de hulp of zorg ook niet voor iedereen gelijk zijn. De overheid, steeds meer de gemeenten dus, heeft dit nog niet begrepen en zit nog vast aan regels die verstarrend werken. Bijvoorbeeld via registratie, standaardisatie, administratie en controle. Gemeenten hebben nog veel te leren.

Tegenstelling

Ik vraag mij af, of de tegenstelling die werd gezien tussen hulpverleners en overheid wel zo groot en zo problematisch is als op dat congres geschetst. Natuurlijk, mensen zijn niet gelijk. Wie in psychische nood zit, heeft wat anders nodig dan wie zelf zijn huishouden niet meer kan doen. Wie een gebroken been heeft, krijgt een andere behandeling dan wie een hartkwaal heeft enzovoort. Geen overheid wil dat anders.

Gelijke rechten

De overheid is er wel om te bewaken dat alle burgers gelijke rechten hebben. Sinds revolutionairen in 1789 in Frankrijk de macht van de koning overnamen werd in de westerse wereld “gelijkheid” de norm. Onder het ancien regime had de adel meer rechten dan de burger en ook burgers onderling werden ongelijk behandeld: alleen met de juiste contacten kon je dingen gedaan krijgen.

Controle

Zo is dat helaas nog steeds in de meeste landen in de wereld. In ons land zijn alle burgers gelijk, dat wil zeggen, gelijk voor de wet: ongeacht je geslacht, geloof, huidskleur of seksuele geaardheid. Het lijkt mij prima als de overheid die gelijkheid bewaakt en daarom regels stelt en controles uitvoert. Immers, vertrouwen is mooi, maar controle is beter. Dat hebben de banken maar weer eens duidelijk bewezen.

Buurtkracht?

Er zijn recent bijvoorbeeld burgerinitiatieven geweest waar ik niet blij van word. Dan denk ik aan de harde acties van burgers tegen de komst van vluchtelingen in hun buurt of dorp. Niet elk burgerinitiatief is mooi. Elke staatsburger heeft de mogelijkheid zijn stem te laten horen, maar de politiek wikt en beschikt. Wat mij betreft moet dat maar zo blijven. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.