Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Samen rond het haardvuur

Bij een knapperig haardvuur denk je misschien niet gelijk aan een evidence based interventie. Toch zou het zitten rond een haardvuur weleens effectiever kunnen zijn dan menig goed uitgedachte methodiek met mooie vragenlijsten, meetinstrumenten en geweldige modellen.
Jacqueline Schilling

In haar vorige blog schreef Jacqueline waarom ze tegen de week van de eenzaamheid is. >>

Betekenisvolle ontmoetingen

Rond het haardvuur kunnen mooie ontmoetingen ontstaan. Betekenisvolle ontmoetingen in het Sociaal Domein vinden zeker ook plaats binnen goede behandelings-en begeleidingstrajecten. Deze trajecten geven mensen inzichten en oplossingen voor problemen. Bij de dingen des levens waar geen oplossingen voor zijn kan de begeleiding de noodzakelijke houvast bieden. Toch denk ik dat de basis van goede hulp ligt bij het beschikbaar zijn van warme haardvuren.

Haardvuren

Stelt u zich eens een haardvuur voor, wat roept dit beeld bij u op? Grote kans dat het een glimlach op uw gezicht bracht door de herinnering aan goede gesprekken of  een prettige sfeer die u ooit rond een vuurtje hebt ervaren. Een haardvuur op een koude winterdag, een kampvuur zomers op de camping of de vuurkorf op eigen terras. Zo’n vuur is een plek waar mensen samen komen om te genieten van de warmte. De warmte van het vuur maar zeker ook van de ontmoetingen eromheen.

Je hoort erbij

Je kunt erbij aanschuiven, je hoort erbij. Rond het haardvuur wordt naar elkaars verhaal geluisterd. Een verhaal dat zich soms beter laat vertellen in de kring rond een vuur dan in een behandelkamer in een groot kantorencomplex. Al starend naar de vlammen is er ook ruimte voor gevoelige thema’s, die het neonlicht niet altijd verdragen. Rond het haardvuur kan ook worden gedroomd met elkaar en plannen gemaakt. En wanneer je samen rond een haardvuur hebt gezeten creëert dat een band. Een relatie waarop verder kan worden gebouwd.

Oplossing voor alles

Nee, zitten rond een haardvuur geeft niet de oplossing voor alle problemen. Maar welke dure interventie doet dat wel? De conclusie rond het vuur kan zijn dat iemand toch echt specialistische hulp moet zoeken. Maar hoe belangrijk is het ook dan om telkens naar het haardvuur te kunnen terugkeren om je te warmen, waar iemand vraagt naar hoe het met je gaat. E waar je ook gemist wordt wanneer je er niet bent. Waar allerlei onderwerpen aan bod kunnen komen en waar naar jou wordt gekeken met je mooie en minder mooie kanten.

Waar vind ik zo’n haardvuur?

Ontmoetingsplekken zoals bijvoorbeeld een  inloophuis of buurthuis vormen dit soort warme haardvuren. Het vuur wordt meestal gaande gehouden door een combinatie van beroepskracht(en) en vrijwilligers. Het zijn soms kleine vuurtjes en soms ook flink opgebouwde vuren. De plekken zijn echt onderdeel van een wijk of dorp. Het zijn plekken om even aan te haken, tot rust te komen of juist plannen te bedenken en uit te voeren. Maar vooral plekken waar naar elkaar wordt omgezien. En is dat niet wat we allemaal nodig hebben?

Inspiratiebron: Lezing Koen Vansevenant op landelijke dag Netwerk dak  dd 4-11-2019

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.