Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Pleidooi voor de POH-GGZ

Hou je van dynamisch? Dan is de functie van POH-GGZ een warm bad. Als rechterhand van de huisarts krijg je te maken met alles wat je in een mensenleven kan tegenkomen. Scheiding, eenzaamheid, rouw, trauma, angst, overspannenheid: en iedereen gaat er anders mee om. Het is aan jou om iemand weer z’n weg te laten vinden. Om iemand te helpen die vast zit, dat een bezoek aan de huisarts echt noodzakelijk is.

Dat is ook meteen het verschil met het vak als psycholoog: je kan snel en op kort termijn invloed hebben op de ‘copingstijl’ van een cliënt. Je hebt 5 tot 10 keer een half uur om iemand weer op de rails te krijgen. De cliënt is nog zoekend, vindt het spannend. De huisarts is al een hele stap. Jou heeft hij/zij waarschijnlijk nog nooit gesproken. Het is daarom belangrijk dat je goed kan luisteren, de sociale kaart kent en voor verbinding kan zorgen. Dat maakt deze functie zo waardevol. Je bent meestal de eerste kennismaking met de ggz. Als je ervoor zorgt dat die ervaring positief is, kan dat een mooi opstapje zijn voor het vervolgtraject.

Ik ben dol op deze functie: je staat dichtbij het alledaagse leven. Alles is nog invoelbaar omdat het nog geen duidelijke stoornis is. Verkijk je er alsjeblieft niet op. Het is een grote verantwoordelijkheid. De functie is nog jong en lang niet uitontwikkeld. Veel moet je zelf kaderen. Hoe begeleid je bijvoorbeeld cliënten die langdurige zorg nodig hebben?

Daarom dit pleidooi voor de POH-GGZ. Voor meer kennis, eenduidigheid en vooral: gemotiveerde en gepassioneerde mensen in het vak. Ik geef nu zo’n vier jaar les voor de opleiding POH-GGZ van Forta Opleidingen en heb in de klas mensen die passie en kennis verder zien ontwikkelen. Verpleegkundigen, sociaal werkers, orthopedagogen en psychologen kozen voor POH-GGZ . Ik hoop dat nog meer mensen met mij het vak naar een hoger plan willen tillen. Of misschien wel die switch aandurven om voor de POH-GGZ kiezen. Ga ik je ontmoeten tijdens de opleiding?

22 mei is de Dag van de praktijkondersteuner. Vier dit met ons mee! De eerste 100 inschrijvingen ontvangen 25% korting op de opleiding. Kijk voor meer info op: www.fortaopleidingen.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.