Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Pedofilie verzwegen thema in seksuele voorlichting

Seksualiteit speelt vanaf de puberteit een steeds grotere rol in het leven van kinderen en jongeren. Op scholen wordt er voorlichting gegeven, maar dat gaat nog niet van een leien dakje.

De vorige gastblog ging over het taboe op maatregelen om langer thuis te wonen >>

Terecht wees Goedele Liekens de Nederlandse overheid onlangs nog op de waarde van seksuele voorlichting. Daar moet meer aandacht zijn voor onder andere respect, weerbaarheid en diversiteit. Diversiteit, dat is precies het onderwerp waar deze blog over gaat. Seksuele diversiteit in de vorm van een controversiële seksuele geaardheid. Eén waarbij veel mensen zich vieze oude mannetjes voorstellen die kinderen misbruiken: pedofilie.

Behandelpraktijk

Op 11 mei 2016 was ik bij de lezing ‘Pedofilie – Geaardheid, aandoening of misdaad?’  van SPS-NIP. Erik van Beek (seksuoloog en expert op het gebied van pedofilie) en een non-actieve pedofiel (die ik A noem) kwamen spreken. Het was een indrukwekkende lezing met ervaringen vanuit de behandelpraktijk en een heel persoonlijk verhaal. Pedofilie komt bij ongeveer één procent van de mannelijke bevolking voor. Bij vrouwen ligt dit percentage lager. Belangrijk om te vermelden is dat niet elke pedofiel seksueel actief is met minderjarigen. De meerderheid van de daders in kindermisbruikzaken is bovendien geen pedofiel.

Afwijken

De lezing heeft me aan het denken gezet over jonge pedofielen. Rond de middelbare schooltijd zullen zij zich echt bewust worden van hun seksuele geaardheid. Maar wat doe je als die afwijkt van de rest van je leeftijdgenoten? De kans is zeer groot dat zij er met niemand over kunnen praten. Tijdens de seksuele voorlichting wordt hier ook niet over gesproken. Waarom eigenlijk niet?

Taboe

A kwam er op de middelbare school achter dat hij op jongere meisjes valt. Hij heeft ermee geworsteld en hulp gezocht. Voorkomen dat hij seksueel actief zou worden met minderjarigen was de insteek van de hulp. Helaas was er weinig aandacht voor de acceptatie van zijn seksuele geaardheid. A vertelde dat je op iedere middelbare school waarschijnlijk wel een aantal leerlingen hebt die pedofiel zijn. Ik had daar nooit eerder bij stilgestaan. Maar natuurlijk is er variatie in seksuele geaardheid onder middelbare scholieren. Pedofilie is één van de varianten. Toch is het eerste beeld dat de meeste mensen hebben bij pedofilie een beeld van oudere mannen die kinderen misbruiken. Het blijft een taboe, geen onderdeel van seksuele voorlichting aan jongeren. Het is niet voor niets dat A anoniem wil blijven, er beveiliging aanwezig was, en beeld- en geluidsopnamen verboden waren.

Eenzaam

Het is duidelijk een controversieel onderwerp waar de huidige maatschappij mee worstelt. Het is echter wel een onderwerp waar we iets mee moeten doen. Er zijn nu eenmaal jongeren met een pedofiele geaardheid. Zou hier geen aandacht voor moeten zijn bij seksuele voorlichting? Dit is absoluut geen pleidooi voor actieve pedofilie, oftewel seks met minderjarigen, maar wel een pleidooi voor het belichten van diversiteit in seksuele geaardheid. Ook als het gaat om geaardheden waarover men liever niet spreekt en waar jongeren erg eenzaam in kunnen zijn. Jonge pedofielen moeten de kans krijgen om hier in een veilige omgeving met iemand over te praten. Ze moeten weten dat er hulp is, liefst die ook gericht is op het omgaan met de pedofiele geaardheid.

Nicole van Gelder is ambulant begeleider bij Inzowijs en pas afgestudeerd basis-pedagoog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.