Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Ontmoeting als preventie

In mijn achtste blog op deze plek is het hoog tijd voor mijn stokpaardje: de transformatie in het sociaal domein en dan met name in het jeugddomein. Zijn we inmiddels na ruim twee jaar getransformeerd of is er nog werk aan de winkel?

In haar vorige blog vroeg Jacqueline zich af of ouders eigenlijk iets te kiezen hebben >>

In december 2015 schreef ik een de blog Gaat de transformatie dezelfde weg als de Centra voor Jeugd &Gezin?. Daarin constateer ik dat het belang van preventie in de beleidsstukken vaak wel is terug te vinden, maar dat de uitvoering in de praktijk weinig aandacht lijkt te krijgen. Ook beloofde ik dat ik voor wat betreft dit onderwerp zou blijven prikken, vandaar dit schrijven.

Rapportage TAJ

De derde jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd die 30 maart verscheen is een bevestiging voor de noodzaak voor het opnieuw aandacht vestigen op het belang van preventie. In de rapportage staat te lezen dat ‘preventie en een hechtere sociale infrastructuur op wijkniveau worden gezien als één van de belangrijkste sleutels tot de transformatie’. Maar wat hier nu concreet mee wordt gedaan blijft wat onduidelijk. Het gaat verder toch vooral over de hulpverlening aan gezinnen en jongeren waar al problemen spelen.

Problemen voorkomen

Natuurlijk is de hulpverlening aan gezinnen met problemen van het grootste belang en ik onderschat het belang van dit werk zeker niet. Maar de discussies over gebrek aan tijd en financiën zouden ook eens meer vanaf de andere kant kunnen worden aangevlogen: hoe voorkomen we deze problemen?

Zelfvertrouwen

Neem als voorbeeld nu eens Els, een jonge moeder met een zoontje van een half jaar, een moeizame relatie met haar partner en een nog moeizamere relatie met haar moeder. Wekelijks komt een ambulant hulpverlener om met haar te praten over haar onzekerheden. Els vindt dat prettig, want ze voelt zich vaak alleen. Maar deze hulp kan niet altijd blijven duren. Gelukkig is er in haar gemeente een speelochtend voor peuters. De begeleider gaat een keer met haar mee en vervolgens gaat Els elke week naar deze ochtend en ontmoet andere moeders en ziet hoe andere ouders omgaan met hun kind. Ook neemt ze deel aan Muziek op Schoot, een activiteit waar ze ook weer andere ouders ontmoet en samen met haar kind plezier heeft. Ze leert mensen kennen, krijgt meer zelfvertrouwen in haar manier van opvoeden en de begeleiding is niet meer nodig.

Belang van ontmoeting

Dit soort activiteiten waar ouders elkaar kunnen ontmoeten zonder dat het over problemen hoeft te gaan, zijn volgens mij de basis van de transformatie. Ouders leren van elkaar, eenzaamheid wordt tegengegaan en relaties met professionals worden opgebouwd. En als er zich dan een probleem voordoet, is de stap eerder gezet om dat als ouder aan te kaarten. Voor het goed opzetten en continueren van dit aanbod is echter wel tijd, kennis en budget nodig.

Vast budget preventie

Ik pleit ervoor om gemeenten te verplichten een vast budget te besteden aan activiteiten op het gebied van deze algemene preventie. Dus niet gericht op specifieke risicogroepen, maar gericht op ieder in een gemeente die met opgroeien en opvoeden van doen heeft. Zodat alledaagse opvoedvragen niet uit hoeven te groeien tot problemen waar hulpverlening voor ingezet moet worden.

Vorig artikelBlog: Marktwerking in de zorg
Volgend artikelBlog: Is ruzie in een relatie gezond?
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.