Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: ‘Mantelzorgen tijdens Pasen’

We gingen naar de Matthäus-Passion van Bach voor de muziek; lijden is een algemeen menselijk lot, waar je over na kunt denken ook zonder christelijke inspiratie, zoals in ons geval.

De kerk in Naarden was bomvol. Mooi concert. Gelukkig wordt niemand meer tot de kruisdood veroordeeld. Toch werden we een paar dagen later, tijdens de paasdagen, geconfronteerd met lijden dichtbij en wat dat betekent.

In één klap mantelzorger
’s Middags op Tweede Paasdag werden we gebeld door een vriendin, omdat ze een afspraak wilde afzeggen. Ze was aan het eind van haar Latijn. Vanaf donderdagavond was ze in de weer geweest voor haar moeder, die plotseling niet meer kon bewegen. Zelf net thuis van haar werk spoedde zij zich naar haar moeder, die verkrampt op bed was gaan liggen. Elke beweging deed haar pijn. Met alles moest ze worden geholpen. Wat doet een dochter in dat geval? Allereerst de dokter bellen en daarna was ze in één klap ‘mantelzorger’: koken, eten en drinken voeren, naar de wc helpen, boodschappen doen. De dokter kwam, signaleerde geen levensbedreigende ziekte en schreef pijnstillers voor. Dochterlief bleef bij haar moeder slapen om ook ‘s nachts hand- en spandiensten te verrichten. De volgende dag bleek de situatie niet te zijn verbeterd, eerder verslechterd. Opnieuw de dokter gebeld, maar het advies was: meer pijnstillers. De moeder kon nog steeds niet bewegen zonder het uit te schreeuwen van de pijn. Maar de lichaamsfuncties gaan wel door: eten en drinken, naar de wc gaan, gewassen worden. Intussen was het zaterdag en bleken de pijnstillers nog steeds geen effect te hebben. Probeer dan maar eens in de paasdagen of in een gewoon weekend een dokter aan het bed te krijgen: niemand beschikbaar, wel telefonische adviezen en de belofte na maandag te komen kijken. Ziekenhuisopname dan, zo kan het toch niet verder? Nee mevrouw, die nemen in het weekend niemand op als er geen acuut gevaar is. Thuishulp dan inschakelen? Gesloten tijdens de paasdagen, dus bleef dochterlief op haar post, intussen zelf bijna rijp voor opname. Haar poging andere familieleden in te schakelen strandde omdat iedereen weg was met Pasen, en daarna moest iedereen weer werken.

Actie eisen
In de nacht van Tweede Paasdag was de toestand van de moeder dusdanig verslechterd dat de dochter van de doktersdienst actie eiste. Ik weet dat ze vasthoudend kan zijn. En overtuigend, zonder te schreeuwen. Met succes: moeder werd midden in de nacht per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Al werd ze niet onmiddellijk behandeld, ze had daar professionele verzorgers, die meer gewend en getraind zijn om bijvoorbeeld te tillen. Dochterlief kon eindelijk naar huis om bij te slapen. Uit het onderzoek later kwam naar voren dat de moeder een acute hernia had, veel pijn en het onvermogen te bewegen veroorzaakte. Dat dat nu juist vlak voor Pasen moest gebeuren! En ik vraag me af: hoe doen mensen dat als ze geen zorgzame dochter hebben? 

Vorige keer blogde Klaas over agressieve mannen: is huiselijk geweld typisch iets voor mannen, of kunnen vrouwen er ook wat van? >> 

Reageren weer mogelijk

Ingelogde gebruikers kunnen weer reageren op Zorgwelzijn.nl. Had u al een account in 2015, dan dient u eenmalig een nieuw wachtwoord aan te vragen. Nog geen account? Registreren kan hier

Vorig artikelMijn onbegrepen prins
Volgend artikelBlog: ‘Succesvol oud worden’
Klaas Schermer studeerde politicologie en werkte in het hoger onderwijs als docent en directeur, als bestuurder in verschillende instellingen voor zorg en welzijn en in het openbaar bestuur. Hij schreef tal van studieboeken over communicatie en besluitvorming in organisaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.