Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Het (on)gelijk van het sociaal werk

Sociaal Werk Nederland-directeur Lex Staal deed afgelopen week op deze website zijn beklag over het teruggelopen aantal banen in het sociaal werk. 2,6 procent achteruitgang in 2018. Dat deed mij denken aan onderzoek van Divosa afgelopen najaar waaruit onder meer bleek dat in 2017 gemeenten minder geld dan begroot – en het was relatief al niet veel- hadden uitgegeven aan ’samenkracht en burgerparticipatie’. Volgens de onderzoekers zijn dat vooral ’de zogenaamde voorliggende voorzieningen zoals sociaal-cultureel en welzijnswerk’.
Piet-Hein Peeters

In zijn vorige blog vroeg Piet-Hein zich af of er nu wel of geen sprake is van transformatie >>

Mij overviel bij het lezen van de kritiek van Staal bovendien enige moedeloosheid. Het sociaal werk is de laatste decennia het klassieke kind van de rekening. Samen leven, naar elkaar omkijken, de weg naar ondersteuning vinden, dat kunnen mensen zelf wel, die houding. Moedeloos ook omdat dit het zoveelste voorbeeld is dat gemeentes wel met de mond belijden te willen transformeren, terwijl onderzoek en cijfers telkens weer de andere kant op wijzen.

Vicieuze cirkel

Het idee was toch echt dat door te werken aan informele netwerken, aan zelfredzaamheid, aan ’er zijn’, aan bestaanszekerheid er minder beroep gedaan zou worden op duurdere hulp. Het tegendeel blijkt. En het lijkt een vicieuze cirkel: door niet te investeren in welzijn, om dat mooie oude woord maar weer eens te gebruiken, neemt de vraag naar duurdere tweedelijnszorg toe. Waarna er weer bezuinigd moet worden op… Enfin, Lex Staal zegt het met recht: minder welzijn leidt tot meer zorg. En dat leidt dus ook weer tot minder welzijn.

Dank je de koekoek

De moeder aller vragen in deze is eveneens een klassieke: hoe zorg je dat je gelijk krijgt als je gelijk hebt? Ik werd eerlijk gezegd zelf wat humeurig van Lex Staal in voornoemd bericht. Daar heb je weer de directeur van een brancheorganisatie die zegt dat bezuinigen geen goede ontwikkeling is. Dank je de koekoek. Je hoeft als beetje ingevoerd journalist de directeur niet te spreken om zo’n bericht te kunnen schrijven.

Voor alle burgers

Totdat ik me herinnerde dat Eric van der Burg, voormalig VVD wethouder in Amsterdam, Marijke Vos binnenkort opvolgt als voorzitter van Sociaal Werk Nederland, de club waar Staal directeur van is. Het gaat me hier niet om de personen, maar om het politieke signaal dat Staal en consorten wat mij betreft afgeven. Sociaal werk is niet het speelveld van linksige mensen, geen linkse hobby, sociaal werk dient een breed maatschappelijk belang, heeft waarde en is er voor alle burgers, tot aan PVV en DENK stemmers toe.

Macht

En de keuze voor Van der Burg, naar verluidt een linkse VVD-er, dat dan weer wel, is er één voor een politieke stroming die niet zo vaak gelijk heeft, maar het wel vaak krijgt. Minder in inhoud denken, meer in macht. Het sociaal werk zou er zomaar bij geholpen kunnen zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.