Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Een vroege kerstwens

Het was in de decembermaand, een week voor kerst. Ik zal twaalf geweest zijn en samen met mijn ouders, boer en zus gingen we erop uit naar de bank om de aangevraagde persoonlijke lening in contanten in ontvangst te nemen.

In haar vorige blog legde Lucie de link tussen criminaliteit en een verstandelijke beperking

We waren allemaal blij. Opgewonden zelfs. Wij kinderen zouden in de nabijgelegen winkelstraat iets mogen kopen. Kleding zou het worden voor mij. Daags ervoor had ik uitgezocht wat ik precies kon kopen voor het budget dat mijn moeder mij ter beschikking zou stellen. In een winkel had ik al een leuk jurkje gezien waarin ik me al helemaal zag lopen. Bij de schoenenwinkel had ik fantastische schoenen gespot. Goedkoop, want ze waren plastic, maar voor één keer zou ik in het nieuw en helemaal volgens de mode gekleed zijn. Mijn broer en zus waren net zo opgewonden. En ook mijn ouders zagen een fijne kerst voor zich, waarbij ze een keer iets meer op tafel konden zetten dan die ene rollade, aangevuld met producten uit het kerstpakket van mijn vaders werkgever.

Tobben

Mijn moeder ging in haar eentje het bankgebouw binnen. Wij wachtten aan de overkant en namen plaats op het muurtje dat de kerk omringt. Het leek een eeuwigheid te duren voordat ze weer naar buiten kwam. Toen ze eenmaal kwam, zagen wij allemaal dat het mis was. En inderdaad, ze had de eerder toegezegde lening niet gekregen. Deze teleurstelling trof niet alleen mij maar ons hele gezin. Meer nog dan het verlangen naar een nieuw jurkje verlangde ik naar een korte periode waarin mijn ouders even niet hoefden te tobben. Dat wij als gezin even een weekje rust en blijdschap konden ervaren. Ook, en vooral wellicht, mijn ouders. Wat zou dat een mooi cadeau geweest zijn.

Linda.foundation

Dit verhaal deel ik met een reden. Nooit eerder had ik gehoord van de Tulpenrallye. Dit jaar werd die voor de 63e keer verreden. Met klassieke auto’s van Italië naar Noordwijk. In het Noordwijkse Huis ter Duinen was er een afsluitend galadiner met de deelnemers en alle door hen genodigden. Elk jaar schenkt de rallye een bedrag aan een goed doel en dit jaar was dit de Linda.foundation. De Linda.foundation geeft cadeaukaarten aan gezinnen met kinderen die zich in een financieel benarde positie bevinden. Dat doen ze in de vorm van een pakket bonnen voor Albert Heijn, Hema, Intertoys en C&A waarmee ze lekker kunnen eten, een cadeautje in hun schoen krijgen en een feestelijke outfit dragen tijdens de kerst.

Armoede

Medewerkers van de Linda.foundation vroegen me of ik bij wilde dragen door tijdens het diner te vertellen hoe het is om op te groeien in armoede. Mijn verhaal zou de gasten er nog meer toe zetten financieel bij te dragen. Je begrijpt dat ik hier niet over na hoefde te denken. Frits Wester en Roelof Hemmen interviewden mij over dit onderwerp op het podium, te midden van achthonderd galagasten. Het was een bijzondere ervaring. Mijn bijdrage was zeer klein maar ik was heel blij met de opbrengst voor de Linda foundation: 37.500 euro.

Sociaal professional

Onder mijn blog-lezers bevinden zich veel sociaal professionals die werken met gezinnen die het financieel zwaar hebben. Misschien heb je, net als ik tot voor kort, nooit gehoord van de Linda foundation. Werk je met gezinnen die het financieel zwaar hebben? Ga dan naar de webpagina van de foundation en meld je aan. Hopelijk help je hiermee een kind voor één keer aan een onbezorgde decembermaand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.