Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Een snoezelruimte voor elk gezin

Hele rijen boeken zijn er te vinden over hoe je kunt ontspannen, in balans kunt zijn, mindful kunt leven… Je zou er stress van krijgen! Toen ik tijdens mijn werk in de snoezelruimte weer eens hard moest werken om zelf niet té ontspannen te worden kreeg ik het briljante idee voor meer ontspanning in gezinnen: voor ieder gezin een snoezelruimte!

In haar vorige blog legde Jacqueline uit hoe je een frisse wind door gezinnen kunt laten waaien >>

Voor wie het niet kent: een snoezelruimte is een ruimte waarin mensen kunnen ontspannen waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. Je vindt dit soort ruimtes vaak op locaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Lichtjes, relaxmuziek, een kijkvitrine, bubbelbuizen een waterbed en een ligzak zijn vaak te vinden in zo’n ruimte. Voel je je bij het lezen hiervan al ontspannen worden?

Overprikkeld

Meestal zie je mensen al snel ontspannen in een snoezelruimte. Een half uur in volkomen rust zijn, in de drukte van de dag, dat gun je de cliënten die vaak zo overprikkeld raken toch graag?

Ook voor gezinnen

Maar eigenlijk is het jammer dat niet meer mensen dat effect kunnen ondergaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan al die gezinnen waar vaak zoveel stress is. Ouders die maar van het één naar het ander rennen, kinderen die alleen tot rust lijken te komen met een tablet of televisie. En als die stress dan te hoog oploopt, kan dat zoveel problemen oproepen dat er hulp nodig is. En voor je het weet zit je als gezin met allerlei doelen en plannen opgescheept.

Ontspanning

Maar om aan doelen te kunnen werken, moeten mensen wel de ruimte in hun hoofd en lijf hebben om die verandering aan te kunnen gaan.  Dus ontspanning in een gezin is een eerste belangrijk doel. Stel je eens even voor dat er verplicht in elk huis een snoezelkamer moet worden ingericht. Dat wanneer iedereen thuis is van werk en school of dagverblijf, wanneer het eten op is er standaard een halfuurtje in de snoezelkamer volgt? Of dat wanneer de spanning bij één van de kinderen of ouders te hoog oploopt, iemand zich daar even kan terugtrekken?

Snoezelen in het klein

Mijn briljante idee zal wel geen vorm krijgen in de politieke besluitvorming. Maar misschien kun je als sociaal professional wel iets doen met dit idee. Kijk eens hoe ontspanning plaatsvindt in een gezin. Is er een plek in huis waar ouders en kind tot rust kunnen komen? Staan mensen ervoor open om eens een ontspanmoment als gezin in te plannen? Daar kunnen zaken zoals je die in de snoezelruimte vindt zeker aan bijdragen. Denk daarbij aan:

  • Kleurenlampen
  • Relaxmuziek
  • Geurkaarsen of aroma diffuser
  • Kussens
  • Kleine bubbelbuis

Die plezierige ontspanning gun je toch aan iedereen en zeker aan gezinnen waar veel (opvoed)stress is? En misschien is het ook voor jouzelf als professional een goed idee voor na je werk?

Vorig artikelBlog: Samen regie
Volgend artikelBlog: Sociaal werk loopt achter op de zorg
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.