Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Een online inloophuis

Nu het inloophuis dicht is, zetten ze hun activiteiten online voort. In deze column vraagt sociaal werker Jacqueline Schilling zich af: is dat online inloophuis een blijvertje, of gaan we straks weer terug naar het oude?
Jacqueline Schilling

Jacqueline blogt over haar werk in het inloophuis. In haar vorige blog schreef ze over de kleine maar oh zo belangrijke signalen. Lees die blog hier >>

Deze periode van coronamaatregelen brengt ook mogelijkheden naar boven. Mogelijkheden voor nu, maar ook voor wanneer we elkaar straks weer rond de koffietafel kunnen ontmoeten.

Dicht

13 maart namen wij het besluit: we moeten dicht. Onze corebusiness is de inloop. Vijf dagdelen per week kunnen mensen binnenlopen voor koffie en een praatje. Onze gastvrouwen en gastheren bieden gezelligheid, een veilige sfeer en een luisterend oor. Hoe moesten we dat doen als we dicht waren? Bellen, appen, mailen, praatjes in het dorp op anderhalve meter, we doen het allemaal.

Online inloop

Daarnaast hebben wij de keus gemaakt een aantal activiteiten online voort te zetten. We Zoomen wat af. Ook de inloop heeft een online variant gekregen via een Facebooklivestream. Bij deze online inloop zat ik zeker in het begin vijf keer per week een half uur voor me uit te kletsen met af en toe een reactie van kijkers bij de berichten. Er is een hoop onzinnige smalltalk mijn mond uitgevloeid!

Schoenen

Dat deze smalltalk toch leidt tot verbinding leerde ik uit de mail die een bezoeker mij stuurde. ‘Jacqueline, je had het er bij de inloop over dat je je schoenen aandoet thuis wanneer je werkt. Dat doe ik ook altijd overdag!’ Geen hoogdravend gesprek waarin we samen problemen oplosten, maar wel verbinding!

Smalltalk

Daar gaat het om. In deze tijd waarin we elkaar niet zo makkelijk fysiek kunnen ontmoeten is het belangrijk om toch de verbinding te houden met elkaar. Daarbij is juist de invulling van de smalltalk belangrijk, zoals onlangs ook benoemd door Iris Posthouwer in dit artikel.

Inloophuis voor de toekomst

Ik vind het wel leuk die nieuwe dingen uitproberen en in deze periode is het ook één van de manieren om het contact te behouden. Maar wanneer de inloop weer gewoon rond de tafel  kan plaatsvinden, ben ik de eerste die staat te juichen.

Altijd online?

Dus is de vraag: is alles wat we nu online doen alleen voor deze crisisperiode geschikt? Of draagt het ook bij aan een verdere transformatie? Ik denk het laatste. Ik zie zeker ook mogelijkheden om een aantal dingen online te blijven aanbieden. Bijvoorbeeld eens per week het online interview met iemand uit het dorp. De online workshops, zoals die over gebarentaal die we hebben georganiseerd, bieden ook mogelijkheden. Online workshops voor ouders, die daardoor geen oppas hoeven te regelen. Zomaar wat mogelijkheden die straks  in combinatie met de activiteiten waarbij we elkaar echt kunnen treffen een completer, nog meer in de moderne tijd passend inloophuis op kunnen leveren.

Verbinding

Dus nee, ik zie geen geheel online functionerende ontmoetingsplek voor me. Maar wel inloophuizen die meer verschillende contactmogelijkheden zullen gaan inzetten waarbij verbinding tussen mensen altijd voorop blijft staan!

Vorig artikelColumn: De geniale radertjes van mijn zusje
Volgend artikelColumn: Het frame van anderhalve meter is te klein
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.