Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Is een blut ziekenhuis een probleem of een kans?

Mijn oog viel pas op een artikel in de Telegraaf met de kop ‘ZIEKENHUIZEN BLUT’. Vijftien Nederlandse ziekenhuizen kampen met ernstige financiële problemen. Twee ziekenhuizen staan zelfs op de rand van de afgrond.

De vorige keer vroeg Lennard zich af hoe we mantelzorgers op de been kunnen houden >>

In eerste instantie schrok ik hiervan. Welke ziekenhuizen zijn het? Zit die van mij erbij? Wat houdt dit in voor de zorg als ik in een blut ziekenhuis kom te liggen? Krijg ik nog wel de zorg die ik nodig hebt of wordt het puddinkje bij het avondeten geschrapt? Toen ik verder las, bleek de schade te overzien, het ging maar over vijftien ziekenhuizen van de 283 in Nederland en maar twee daarvan staan op de rand van de afgrond.

Scheurtjes in het zorgsysteem

Maar zijn dit misschien niet de eerste scheurtjes in het huidige zorgsysteem? Ziekenhuizen die failliet dreigen te gaan, is dat niet een teken aan de wand? Er gaat veel geld naar ziekenhuizen en zelfs dan krijgen we het niet meer helemaal rond. Dit is een kans om te kijken wat er gedaan kan worden aan het voorkomen van ziekte. Als dat niet lukt, zijn er altijd nog 268 ziekenhuizen die je uitstekend kunnen helpen.

Preventie in een wijk

Maar wat is de rol van een ziekenhuis in het voorkomen van ziekte? Ze hebben hun naam op dit punt niet mee, maar er zit wel veel expertise, dus waarom kan een ziekenhuis geen rol vervullen rondom preventie in een wijk? Een ziekenhuis zou zelfs beloond kunnen worden voor het voorkomen van ziekte in plaats van betaald worden voor het genezen.

Gezondenhuis

Wat zou u het liefste als dominant model zien? Het ziekenhuis met artsen die je uitstekend kunnen repareren en met elke reparatie geld verdienen, of een ‘gezondenhuis’ met artsen die helpen bij het voorkomen van ziekte? Verdienmodel: per in gezonde staat van ouderdom overleden persoon verdient het ziekenhuis bedrag x.

Reparatiemodel

Overigens stond onder in het artikel de ware schuldige: Volgens adviesbureau EY daalt het rendement van ziekenhuizen door de zorgverzekeraars, die keihard onderhandelen over de prijs. Daarnaast zijn medicijnen steeds duurder geworden. Maar volgens mij proberen de zorgverzekeraars in opdracht van u en mij alleen de kosten laag te houden en is het huidige op ziekte gerichte reparatiemodel aan vervanging toe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.