Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Direct rood!

Als een voetballer met beide benen gestrekt, van achteren een speler ‘onderuit schoffelt’, krijgt die: Direct Rood! Hoe noem je een zware overtreding in het sociaal domein, vroeg ik mij af.
Norbert Wijnhofen, op 13 maart verkozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2019.
Foto: Jip de Jonge

Nou, als sociaal werker vernam ik zeer recent het volgende: ‘Mensen kunnen vanuit de bijstand, met behoud van uitkering, gaan werken in de zorg. Of, in de plantsoenendienst.’ Aldus fractievoorzitter Sybrand Buma van het CDA. Het logo van zijn partij: Groen!

In de bijstand

Ongelofelijk, een hele beroepsgroep, zorg en welzijn, ‘onderuit geschoffeld’ door een fractievoorzitter uit de Tweede Kamer. In de bijstand zitten gun ik niemand, en een mooi groen perkje, daar ben ik dankbaar voor. Kopje koffie aanbieden in de winter, glaasje water in de zomer.

Gedegen opleiding

Maar hoe kan de heer Buma eraan voorbij gaan dat je als professional binnen de sector zorg en welzijn, over een gedegen opleiding en werkervaring dient te beschikken?. Alsof iedereen dit werk wel even kan doen.

Verwondering

Toen mijn boosheid over deze ‘forse tackle’, langzaam afnam, kwam daar iets anders voor in de plaats: Verwondering. Verwondering over het feit dat het vanuit de eigen beroepsgroep zo stil blijft. Ben ik dan één van de weinigen die zich zorgen maakt over zo’n uitspraak? Sociaal werkers dienen in de praktijk wel degelijk te beschikken over een gedegen opleiding en werkervaring. Dat zou Buma toch behoren te weten? Maar vanwaar dan toch die beeldvorming: ‘iedereen kan dat werk wel even doen’?

Beeldvorming

Sociaal werkers, verdiep je eens in normatieve professionalisering en sta voor je prachtige beroep. Werp de schroom van je af, ben trots op je beroep en draag dat gezamenlijk uit. Weg met die valse bescheidenheid!

Groen is prachtig

‘Onderuit geschoffeld’, als beroepsgroep in de GFT bak. Onkruid. Groen! Dit is geen stemadvies. Groen is prachtig. Op 20 maart zijn er verkiezingen. Geef die verkiezingen kleur! Ga stemmen! Afgelopen week was ik als sociaal werker zelf, onderdeel van een verkiezing. En na de uitslag bekende ik kleur. Ja, ik geef het eerlijk toe. Ik kleurde: Direkt Rood!

Norbert Wijnhofen, op 13 maart verkozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.