Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: In de ban van Stalin

De zeventienjarige Marie-Louise heeft een fascinatie voor Rusland en is ervan overtuigd dat dictator Jozef Stalin goed is. Ouders Jan-Laurens en Maria-Constanza zijn ten einde raad.

De vorige keer beschreef Fawzi hoe buurman Henk zijn excuses maakte aan thuishulp Fatima voor een foute opmerking >>

Marie-Louise komt uit een hecht gezin met twee eigen kinderen en een pleegzoon. Haar ouders noemen hun dochter een speciaal kind, omdat zij hoogbegaafd is. Marie-Louise maakt zich snel nieuwe kennis eigen. Zo spreekt ze vijf talen vloeiend, waaronder Russisch. Het aangaan van sociale contacten is voor Marie-Louise een groot probleem. Ze heeft geen vrienden en zit ’s avonds het liefste achter haar computer.

Het zomerkamp in Sint-Petersburg

Twee jaar geleden is Marie-Louise op zomerkamp naar Sint-Petersburg gegaan. Een cadeautje van grootpapa Willem-Frederik. Tijdens het zomerkamp voor hoogbegaafde kinderen heeft Marie-Louise haar Russisch verder geperfectioneerd en is ze ondergedompeld in de geschiedenis van moedertje Rusland. Tot vreugde van ouders Jan-Laurens en Marie-Constanza is hun dochter bevriend geraakt met Jekaterina en Maria.  Ze hebben Marie-Louise onder hun hoede genomen en haar iets socialer gemaakt. Via sociale media hebben ze dagelijks contact. Over de aard van de contacten hebben Jan-Laurens en Marie-Constanza geen enkele notie.

Marie-Louise ‘radicaliseert’

Zo’n anderhalf jaar geleden ondergaat Marie-Louise een gedaanteverwisseling. Ze praat steeds meer Russisch en kleedt zich volgens de laatste mode van Russische nationalisten. Verder is Marie-Louise niet meer weg te slaan achter haar computer. Ze wil meer weten over leven en werk van Jozef Stalin omdat hij in haar ogen ten onrechte wordt afgeschilderd als dictator. Via internet is ze terecht gekomen in een wirwar van allerlei obscure websites en discussiefora. Door haar beperkte sociale vaardigheden heeft Marie-Louise moeite om de ware bedoelingen van mensen te doorgronden.

De bom barst

Twee weken geleden barst de bom in het gezin. Tijdens het avondeten vertelt Marie-Louise doodleuk dat zij groot respect heeft voor Stalin omdat hij het Russische volk economische en sociale voorspoed heeft gebracht. Bovenal vertelt Marie-Louise dat zij via Facebook bevriend is geraakt met de voorzitter van een ‘Stalin fanclub’ in Moskou. Volgens Marie-Louise begrijpen de mensen van de fanclub haar uitstekend. Vader Jan-Laurens reageert woedend en geeft haar een klap in het gezicht.  Een paar dagen later escaleert de situatie dramatisch. Marie-Louise is verdwenen. Via een briefje aan haar moeder laat ze weten dat ze in Moskou zit.

Tijd voor hulp

Jan-Laurens en Marie-Constanza beseffen dat ze hulp nodig hebben. Ze nemen contact op met het wijkteam.

Hoe zou jij de casus van Marie-Louise aanpakken? Laat het mij weten via f.salih@kennis-express.nl of via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.