Blog: Blijf praten

Het schrikbeeld van iedere ouder: je kind wordt seksueel misbruikt door iemand die je vertrouwt. Hoe kan je dit kind het beste helpen? En vanuit professionals: hoe kan je deze ouders het beste helpen?
iStock

In de vorige Movisieblog vroeg Jan Willem van de Maat zich af of eenzaamheid een beleidsvraagstuk is >>

Gelukkig hoeft het wiel niet meer uitgevonden te worden. Movisie heeft het Vlaggensysteem, een methodiek met tips voor hulpverleners en ouders. De eerste tip is: geloof het kind. Seksueel misbruik is een onderwerp waar je zeker als ouders ver weg van wilt blijven. Je bent geneigd om het te bagatelliseren omdat het je voorstellingsvermogen te boven gaat. Daar sluit de tweede tip bij aan: belast een kind niet met jouw emoties en paniek. Zorg dat je eigen fantasie niet op hol slaat. Vraag het kind op een neutrale manier naar het wie, wat, waar en hoe.

Blijf praten

Ouders zijn het grote voorbeeld voor kinderen. Dat geldt ook voor hoe ze omgaan met moeilijke onderwerpen. Praten ouders erover of vermijden ze dit? Blijf praten, is de belangrijkste tip die je ouders kunt geven. Juist bij seksueel misbruik is praten belangrijk. Het kind heeft het geheim doorbroken. Het heeft de moed gehad erover te vertellen. Kinderen die dit kunnen, verdienen een groot compliment. Door erover te praten, geef je als ouders een kind het gevoel bij jou terecht te kunnen.

Averechts

Ik ken ouders die hun kind niet meer uit het oog verliezen na een ervaring met misbruik. Heel begrijpelijk. Als jouw kind seksueel misbruikt is, wil je dat het nooit meer gebeurt. In bescherming nemen, is een natuurlijke reflex. Maar we weten ook dat  te veel bescherming averechts werkt, omdat kinderen en jongeren dan buiten het zicht van ouders gaan experimenten, met alle risico’s van dien.

Leuke seksualiteit

En daar sluit mijn laatste tip bij aan: praat niet alleen over wat er allemaal fout kan gaan maar ook over leuke, gezonde seksualiteit. We weten dat kinderen minder risico lopen op negatieve seksuele ervaringen als er van jongs af aan met hen wordt gepraat over seks. Het is geen garantie dat er niets gebeurt. Het zorgt er wel voor dat kinderen eerder hun mond opendoen als er iets niet goed gaat.

Wil je weten hoe je dit gesprek kunt voeren? Het Vlaggensysteem biedt je houvast.

Anoushka Boet is trainer en adviseur Vlaggensysteem bij Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.