Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ben jij een Hetkanweller?

Soms kun je het kort houden. Voor wie weinig tijd heeft, lees niet meer dan deze alinea. Van 20 tot en met 27 oktober organiseren (voor de late lezer: organiseerden) vrijwilligersorganisaties, overheden, bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld, onderwijsinstellingen en belangenbehartigers een congresweek met tien evenementen. Zonder hun vijf m’s (mensen, middelen, massa, media en munten) was dit niet mogelijk geweest. Het geeft aan dat we met elkaar veel kunnen bereiken. Onthoud dat en ga weer aan het werk.
Ben jij een Hetkanweller?

Lees hier meer blogs van MOVISIE >>

Of neem even de tijd en lees nog even door. In het Europees jaar van het vrijwilligerswerk heb ik een groot verschil gezien tussen organisaties en mensen die aan het werk gingen om hun doelen te realiseren en hen die hun doelen stelden aan wat zij dachten dat realistisch was. Bij de laatsten hoorde ik vaak dat iets niet kon, bij de eersten, de Hetkanwellers, sta ik versteld van wat zij realiseren. Niet zonder tegenslag en niet zonder pijn en moeite, maar wel met voldoening en resultaat. Ik heb ook gezien dat de Hetkannieters soms bijdraaiden naar Misschienkanhettochers, juist door de voorbeelden van de Hetkanwellers.  

Ik zou zo een flink aantal vrijwilligers, professionals, vrijwilligerscentrales en -organisaties kunnen opnoemen die ik echt wil complimenteren. Dat doe ik niet, want ik vergeet vast iemand en ik wil niemand tekort doen. Wat ik wel wil en kan doen, is terugkomen op een uitspraak die ik eerder in een blog op deze website heb gedaan: Dat al die organisaties die met, voor en door vrijwilligers werken er erg veel baat bij zullen hebben als zij buiten hun eigen kader gaan denken en echt gaan samenwerken. Als zij hun platformen en bronnen gaan delen. En dat ze dat niet doen en vooral dat ik het ook niet zo maar zie gebeuren. Ik zat er mooi naast!

Ik was een Hetkannieter. Ik denk dat het NOV-congres, waarmee de Congresweek Europese Tour opende, en alle andere evenementen laten zien dat het wel kan, want toevallig weet ik dat alle deelnemers zich inspannen om mooie dingen in de toekomst mogelijk te maken. Al zal er aardig wat tijd overheen gaan en gaat het natuurlijk niet zoals ik het voor me zie. Ik zeg nu: het kan wel, tenzij het natuurlijk echt niet kan. Maar daar gaan we even niet van uit. Jij wel?

Mark Molenaar (1969) ondersteunt als communicatieadviseur bij MOVISIE het programma Versterking Vrijwillige Inzet en is coördinator van het Europees jaar van het vrijwilligerswerk 2011. Eerder was hij vijf jaar lang freelance bedrijfsjournalist en communicatieadviseur, onder andere voor Rijkswaterstaat, de Stichting Reclassering Nederland en tal van commerciële bureaus. Dat laatste leverde wel goed geld op, maar ging toch vervelen. Nu ontmoet hij mensen die nadenken over hoe de wereld in elkaar hoort te zitten en dat is verfrissend.

2 REACTIES

  1. Goed gesproken jochie, door de bezuinigingen moeten we wel en degenen die in het welzijnswerk alleen werkten voor een salaris en de boel de boel lieten (ze belijden dit anders met hun mond en prachtige verslagen) zijn veelal buitenspel gezet. Overblijven zijn die werkers waarbij wel heel veel kan en het zijn meestal allrounders ook! Ondersteun alle kanhetwellers!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.