Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baltus Simson, held uit Zuidoost

Stadsdeel Zuidoost is een van de meest fascinerende delen van Amsterdam. Het is een van de belangrijkste economische centra van Nederland. En tegelijkertijd staat het als grootstedelijk project al sinds de jaren ‘70 bekend als mislukt. Sindsdien is de geschiedenis van de wijk te omschrijven als een poging uit het dal omhoog te kruipen. Zeker vanaf de jaren ‘90 lukt dat steeds beter dankzij grootschalige herstructurering, sloop en nieuwbouw.
Baltus Simson

Toch zijn er maatschappelijke problemen genoeg. Wijkcoördinator Baltus Simson – de Betrokken Professional van deze maand – kent ze als geen ander. Bendeoorlogen met dodelijke afloop, jeugdcriminaliteit, drugshandel, verslavingen, tienerzwangerschappen, vaders die weglopen – Simson heeft deze fenomenen van dichtbij meegemaakt. Zelf bleef hij op het rechte pad dankzij zijn strenge moeder en inspirerende vader, vertelt hij.

De ellende van zijn generatiegenoten had wel tot gevolg dat Simson koos voor een carrière in de hulpverlening. Hij begon zijn lange mars door instituties in de jeugdgevangenis, werd maatschappelijk werker, Halt-consulent en ambtenaar bij de afdeling Jeugdbeleid. Tegenwoordig probeert hij beleid en uitvoering op elkaar af te stemmen als wijkcoördinator.

Simson constateert dat zowel de hulpverlening als het gemeentebeleid voortdurend tegen grenzen aanlopen door ‘politieke fabeltjes’, langs elkaar heen werkende afdelingen, te weinig creativiteit, niet praten met de doelgroep en te weinig durf. ‘We hebben hier criminele groepen waar zelfs politieagenten bang voor zijn.’

Het verhaal van Simson is eigenlijk heel bekend en zal op talloze plaatsen in Nederland opgaan. Echte oplossingen komen er alleen als je naar de klanten toegaat en ze serieus neemt. Neem de tijd, luister en maak contact met de doelgroep. Simson durft te wijzen op wat er werkelijk aan de hand is: een gebrek aan consequent beleid. Hulde aan deze held uit Zuidoost.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.