Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anne

Staand in de file heb ik de afgelopen jaren via de radio kennisgemaakt met heel wat mensen van wie ik anders nooit zou hebben gehoord. Ik houd van radio, omdat die je kennis laat maken met een persoon zonder gehinderd te worden door uiterlijkheden en de onvermijdelijke vooroordelen die die kunnen oproepen.
Anne

Zo leerde ik onlangs Anne Mreijen kennen. Ze omschrijft zichzelf als ambitieus, eigenwijs en zelfstandig. Anne heeft een lichamelijke beperking. Ze is door de Bart de Graaff Foundation uitgeroepen tot ‘Bikkel’ van het jaar 2010. Anne kreeg hierdoor de kans haar droom waar te maken: het uitbrengen van Unlimited Magazine, voor jongvolwassenen met een beperking. Het is een blad waarin niet, zoals ze toelichtte, de hulpmiddelen en de stomazorg centraal staan.

‘Zorg hoort bij mijn leven en bij dat van bijna 424.000 andere jonggehandicapten, maar ons leven draait er niet om’, betoogde de jonge uitgever in het interview. Op de website van het blad stelt ze dat ze een hip, scherp, komisch en brutaal magazine maakt dat de wereld van ziek en gezond bij elkaar brengt. Anne klonk zelfverzekerd en wijs, maar vooral levenslustig en energiek, ouder dan de 20 jaar die ze is. Dat laatste komt omdat ze veel heeft meegemaakt, liet ze de luisteraar weten.

Later in het radioprogramma vertelde haar moeder dat Anne bij haar geboorte werd getroffen door een hersenbloeding en dat zij al een paar jaar aan bed is gekluisterd. Als ik het goed begreep, hadden Annes artsen nooit verwacht dat zij de leeftijd van 20 zou kunnen halen. Ik hoorde in de stem van de moeder de vastberadenheid om het ongewone leven van haar dochter zo gewoon mogelijk te laten zijn, en de trots over wat Anne er tot nu toe van gemaakt heeft. Ik voelde de kracht van moeder en dochter Mreijen. En de vurige wens van beide om mensen met een beperking onbeperkt toegang te geven tot de maatschappij.

Anne en haar generatie bonken op de deur van de samenleving. Wat zou het dom zijn als we hen en hun talent niet binnenlaten.

Zie ook: www.unlimitedmagazine.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.