Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

5 tips voor ‘samenwerken nieuwe stijl’

Laatst sprak ik met een sociaal cultureel werkster uit Den Bosch over ‘samenwerken nieuwe stijl’. De beroepskracht vond het spannend om op een andere manier in een team met nieuwe collega’s, vanuit andere instellingen, samen te werken. Uit het gesprek kwamen 5 praktische tips naar boven die ik graag met u wil delen.
5 tips voor ‘samenwerken nieuwe stijl’

Tip 1. Zoek elkaar op

Stap op elkaar af en leer elkaar kennen op een informele manier. Vraag wat je voor elkaar kunt betekenen in het werkveld. Sommige beroepskrachten vinden de huidige veranderingen verwarrend. Niet iedereen overziet welke besluiten er genomen zijn. Hierdoor lopen burgers de kans niet altijd bij de juiste instantie terecht te komen. Als beroepskracht is het belangrijk dat je weet wie welke ondersteuning biedt. Het vraagt dat je collega’s opzoekt, gezamenlijk denkt en optrekt.

Tip 2. Bereik de ‘onzichtbare burger’

Als sociaal cultureel werker leer je steeds meer en beter de mensen in de wijk kennen. Er zijn altijd burgers die slechts zo nu en dan hun gezicht laten zien of deelnemen aan buurtactiviteiten. Deze burgers hebben er baat bij als de uitvoerende beroepskracht op hen afstapt,  contact maakt en hen stimuleert betrokken te zijn bij buurtactiviteiten. Op deze manier kan de dynamiek in een buurt op gang komen en treedt er meer verbinding op tussen de burgers. Ten slotte voelt iedereen zich graag gezien.

Tip 3. Blijf dicht bij jezelf

Vraag je als beroepskracht vooral af waar je blij van wordt in het contact met de burgers. Door in het werk de dingen te doen waar je blij van wordt, blijf je heel dicht bij jezelf. Het effect daarvan zullen de burgers merken doordat je bijvoorbeeld enthousiast bent en vooral met plezier werkt. Dat komt de relatie met de burgers ten goede waardoor jij als beroepskracht er beter in slaagt de relatie te verstevigen.

Tip 4. Vertrouw op je intuïtie

De intuïtie is de innerlijke stem. We zijn als mens geneigd hierover heen te stappen omdat we gaan nadenken en wikken en wegen. Je bewust zijn van jouw intuitie vraagt een bepaalde mate van zelfreflectie en is ook te typeren als de innerlijke raadgever die vooral in het hoofd zit. Iedere beroepskracht heeft baat bij het volgen van zijn intuïtie, juist vanwege de eerste gedachte of gevoel welke dus in feite antwoord geeft op de vraag “wat te doen?”.

Tip 5. Toon lef en durf

Lef hebben en durven zijn vaak ingezette vaardigheden  om over te gaan tot handelen. Essentiële vaardigheden in deze dynamische tijd, waar veranderingen elkaar vrij snel opvolgen en er soms niet eens genoeg tijd is om alles door te denken. Lef tonen doe je door gewoon DOEN.  Door gewoon op iemand af te stappen en een vraag te stellen, vanuit oprechte interesse of een spontaan praatje maken. Een open houding en een verwonderde blik kunnen dan helpen.

We ronden het gesprek af met de vraag welk advies zij geeft aan haar collega’s in het sociaal domein. Zij antwoordt daarop: ‘Om te kunnen groeien en ontwikkelen, hebben de werkers ‘nieuwe stijl’ ook tijd nodig om hun taken en werkzaamheden te kunnen consolideren. En dat vraagt bezinning op datgene wat we doen.’

Eunice Lionarons van K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd en MEEK2 werkt momenteel met verschillende (wijk)teams aan hun ontwikkeling. Daarnaast gelooft zij in de kracht van ontmoeten, samen denken  en samen optrekken.

1 REACTIE

  1. Pas op voor deze uiterst agressieve, narcististische dame, die menig hulpverlener, samen met haar ex Van Broekhoven naar de rand van de financiele afgrond hebben gebracht. Deze dame moedigt antisociaal en gewelddadig gedrag aan. Zij is op de Hoogte van de antisociale praktijken van haar ex met wie zij samen in Suriname was. Het enige dat haar drijft is geld en macht!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.