Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Binnen 4 jaar effect van aanpak probleemjongeren’

Het kabinet wil zaken als criminaliteit, werkloosheid en schooluitval onder Marokkaans-Nederlandse jongeren uiterlijk binnen vier jaar hebben teruggedrongen. Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Integratie) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. ‘Dan moet je goed resultaten kunnen zien.’
'Binnen 4 jaar effect van aanpak probleemjongeren'

In januari zei minister Van der Laan dat Marokkaans-Nederlandse jongens oververtegenwoordigd zijn onder verdachten van misdrijven, voortijdige schoolverlaters en werklozen. De gemeenten zijn, gesteund door de rijksoverheid, zelf verantwoordelijk voor de aanpak van overlast door deze jongeren.

Wiel uitvinden
Zo zet Amsterdam bijvoorbeeld ‘straatcoaches’ in, die structuur aanbrengen in het leven van de overlastgevers. In de zomer komt er een webportal ‘Jeugd en Veiligheid’, waarop gemeenten de doelmatigste instrumenten voor de aanpak kunnen opzoeken. Gemeenten hoeven zo niet zelf allemaal het wiel uit te vinden, zei minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken woensdag in de Kamer.

Verantwoordelijk
Ouders blijven in de eerste plaats verantwoordelijk voor de opvoeding, maar gezinsmanagers kunnen een belangrijke rol spelen. Gouda, waar eerder ernstige problemen ontstonden, krijgt van minister ter Horst drie jaar lang 3 ton voor gezinsmanagers. Die kunnen twintig gevallen per jaar bijstaan.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Cor Mulder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.