Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijstandsgerechtigden gaan er niet op vooruit

Het nieuwe kabinet Rutte heeft voor mensen met een bijstandsuitkering weinig koopkracht te bieden. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferd. Bijstandsgerechtigden gaan er nauwelijks op vooruit tot 2021. Als ook mensen met AOW en aanvullend pensioen.
bijstand
foto AdobeStock

De plannen in het regeerakkoord van het kabinet Rutte-III leiden ertoe dat huishoudens met een bijstandsuitkering er nauwelijks op vooruit gaan. Een alleenstaande in de bijstand heeft in 2021 per maand 21 euro meer te besteden dan dit jaar. Voor een alleenstaande met een kind is dat 15 euro. Alle werkenden gaan erop vooruit. Hun koopkracht stijgt – afhankelijk van hun situatie – met zo’n 4 tot 6 procent in de komende vier jaar.

Regeringsbeleid

Dat blijkt uit berekeningen van het Nibud – het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. De opdracht hiervoor komt van de Tweede Kamer. De Kamer wil de cijfers kennelijk gebruikten voor haar commentaar op het regeringsbeleid. Het Nibud schetst aan de hand van bijna honderd veel voorkomende voorbeeldhuishoudens een beeld van de bedragen die deze huishoudens in 2021 meer of minder te besteden hebben in vergelijking met dit jaar.

Bijstand

Het achterblijven van de koopkrachtstijging voor mensen met een bijstandsuitkering komt met name doordat zij geen voordeel hebben van de verhoging van de arbeidskorting (in de belasting). En verder omdat het lage btw-tarief van 6% wordt verhoogd naar 9%. In dit btw-tarief zit een aantal producten en diensten die als eerste dagelijkse behoefte worden gezien, zoals voedingsmiddelen. Relatief besteden mensen in de bijstand meer geld aan deze basis behoeften en zijn dus duurder uit.

Gepensioneerd

Ook huishoudens boven de AOW-leeftijd profiteren niet van de loonstijging. De AOW stijgt wel de komende vier jaar, maar de verwachting is dat de aanvullende pensioenen nauwelijks omhoog gaan de komende jaren. Gepensioneerden met een hoog aanvullend pensioen gaan er wel flink op vooruit: Een alleenstaande oudere met AOW en een aanvullend pensioen van 7500 euro gaat er in 2021 bijna 10 procent op vooruit, dit is 166 euro per maand.

Huurtoeslag

Een van de plannen in het regeerakkoord is het afschaffen van de inkomensgrenzen in de huurtoeslag. Nu krijg je bij een bepaald inkomen helemaal geen huurtoeslag meer, vanaf 2021 wordt dat geleidelijk minder. Hoe hoger het inkomen hoe lager de huurtoeslag wordt. Deze maatregel zorgt ervoor dat huishoudens die nu geen recht op huurtoeslag hebben, dat in 2021 wel hebben. Dit kan voor sommige huishoudens heel gunstig uitpakken.

Lees meer over het effect van het regelingsakkoord op de inkomens op de website van het Nibud>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.