Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bijna een op de vijf mbo’ers haalt diploma niet

De uitval zonder diploma in het middelbaar beroepsonderwijs loopt op van 10 procent na één jaar studie tot bijna 20 procent na 4 jaar. Vooral op het laagste mbo-niveau en bij mbo’ers uit eenoudergezinnen is de ongediplomeerde uitval hoog.
Bijna een op de vijf mbo’ers haalt diploma niet

Van de eerstejaars mbo die in 2005/2006 zijn ingestroomd heeft 10 procent na één jaar het mbo zonder diploma verlaten. Na vier jaar is dit percentage opgelopen naar 18 procent. Vooral vanuit het laagste niveau van het mbo, de assistentopleiding, is de ongediplomeerde uitval hoog; na één jaar valt 21 procent uit, na 4 jaar valt 28 procent uit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. De percentages mbo-schoolverlaters zonder diploma zijn hoger voor jongeren die opgroeien in eenoudergezinnen.

Niveaus
De uitvalpercentages zonder diploma op niveau 4 liggen aanzienlijk lager (8 procent na 1 jaar en 15 procent na 4 jaar). Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) onderscheidt vier niveaus waarop deelnemers kunnen starten. Het eerste niveau, de assistentopleiding, is het laagste niveau. Daarna volgen niveau 2 de basisberoepsopleiding en niveau 3 de vakopleiding. Het hoogste niveau is niveau 4 de middenkaderopleiding en specialistenopleiding. Een diploma op niveau één geeft nog geen startkwalificatie. Geslaagden voor de andere niveaus hebben wel een startkwalificatie.

Eenoudergezinnen
Van de mbo-eerstejaars uit 2005/2006 die opgroeien in een eenoudergezin is het aandeel dat zonder diploma het mbo heeft verlaten na één  jaar 15 procent en na 4 jaar 26 procent. Dat is meer dan bij de eerstejaars uit tweeoudergezinnen, van wie na één jaar 8 procent en na 4 jaar 16 procent ongediplomeerd uitviel. Dat eerstejaars die opgroeien in eenoudergezinnen een hogere ongediplomeerde uitval hebben dan mbo’ers uit tweeoudergezinnen geldt voor alle mbo-niveaus.

Huishouding
De hoogste uitval hebben de mbo’ers die een eigen huishouding voeren: 20 procent na 1 jaar en 32 procent na 4 jaar. Deze groep is echter niet zo groot, slechts 3 procent van de eerstejaars mbo’ers uit 2005/2006 woont op zichzelf.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CBS

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Is er ook onderzocht hoe het komt dat jongeren in lage mbo-niveaus zo massaal uitvallen? En hoe het komt dat jongeren uit een eenoudergezin vaker uitvallen? Zijn er er ook adviezen/aanbevelingen geformuleerd wat we hier met z’n allen aan kunnen (c.q. gaan) doen? Ik ben erg benieuwd naar de antwoorden op deze vragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.