Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bijdrage kerken aan samenleving 400 miljoen waard’

De sociale en culturele bijdrage van parochies van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en gemeentes van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) bedraagt ongeveer 400 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Kaski, dat in opdracht van Interkerkelijke Commissie Geldwerving onderzoek deed naar de maatschappelijke waarde van de Nederlandse kerken.
'Bijdrage kerken aan samenleving 400 miljoen waard'

Volgens kenniscentrum Kaski – verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen – is het voor het eerst dat de maatschappelijke waarde van de kerken landelijk is onderzocht. Kaski onderzocht 1375 parochies en 2270 PKN-gemeenten, die samen in totaal zo’n 90 procent van alle Nederlandse christenen vertegenwoordigen.

Sociaal en cultureel werk

De parochies en gemeenten zijn vrijwel allemaal actief in de organisatie van pastorale activiteiten, diaconale hulpverlening, jeugd- en jongerenwerk, gemeenschapsvorming en recreatie. Met de sociale activiteiten, zoals bijvoorbeeld ziekenbezoek, of het inzamelen en verspreiden van kleding en voedsel, bereiken de kerken jaarlijks 1,4 miljoen mensen. Daarnaast organiseert zo’n 80 procent van de kerkgemeenten en parochies culturele activiteiten als concerten, festivals of bedevaarten. Daarmee worden jaarlijks 1,7 miljoen mensen bereikt.

Monumenten

Verder berekende Kaski dat er in de onderzochte parochies en gemeenten ongeveer 1750 rijksmonumentale kerkgebouwen staan. Voor onderhoud wordt daaraan jaarlijks 30 miljoen euro per jaar besteed. Het geld daarvoor komt voor een deel uit een subsidiepotje van de overheid, maar wordt ook voor een deel uit eigen zak betaald. De kerken besteden jaarlijks ongeveer 16.500 euro per monument aan onderhoud.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.