Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bezuiniging op integratie door zelfstudie

Op het terrein van inburgering kan het nieuwe kabinet besparen door de kosten van een inburgeringstraject terug te brengen en de doelgroep te herdefiniëren. Ook kan zelfstudie bijdrage aan de besparingen. Dat blijkt uit het adviesrapport dat is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Bezuiniging op integratie door zelfstudie

Verschillende werkgroepen adviseerden donderdag over de bezuinigingen die het nieuwe kabinet moet doorvoeren. De volgende regering moet voor 18 miljard euro bezuinigen. Daarnaast zou het kabinet de komende jaren maatregelen moeten nemen om op termijn op in totaal 29 miljard aan bezuinigingen uit te komen.

Participeren
De werkgroep geeft twee maatregelen waarmee de kosten van inburgering kunnen worden teruggebracht. Er zijn argumenten om te zeggen dat om te participerende kennis van de Nederlandse samenleving minder noodzakelijk is dan kennis van de Nederlandse taal. Als het inburgeren wordt beperkt tot het leren van de taal, bespaart dat structureel 70,2 miljoen euro vanaf 2015. Efficiëntere samenwerking tussen de gemeente en de diensten die de inburgering uitvoeren, kan structureel nog eens 10,7 miljoen euro opleveren.

Vrijwillig inburgeren
Door het aantal inburgeraars terug te brengen kan er over vijf jaar 216,2 miljoen euro worden bespaard , zo stelt de werkgroep in het rapport. Gemeenten krijgen minder geld voor inburgeringsvoorzieningen. Ook wordt het geven van ontheffingen makkelijker. Gemeenten bepalen zelf wie een inburgeringsaanbod krijgt. De inburgeringsplicht blijft bestaan en de overheid heeft een verantwoordelijkheid hierin te faciliteren, maar voor vrijwillige inburgeraars doet de overheid dat dan niet meer.

Leeftijdsgrens
Volgens de bezuinigingsmaatregel wordt aan de nieuwe stroom arbeidsmigranten geen inburgeringsaanbod meer gedaan. De werkgroep stelt dat zij door middel van zelfstudie of door financiering door de werkgever de Nederlandse taal kunnen leren. Ook valt te denken aan een leeftijdsgrens om zo de groep inburgeraars te verkleinen. Mogelijk is een verlaging van de bovengrens naar 50 jaar voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en een verhoging van de ondergrens naar 27 jaar voor werkenden en werkzoekenden.

Fondsen
Voor inburgering van werkenden zou de overheid een beroep kunnen doen op de werkgevers. Zij kunnen fondsen inzetten voor taalles of inburgeringscursussen. Daarmee zou het kabinet structureel 216,2 miljoen kunnen besparen vanaf 2015. Het risico hierbij is wel dat niet alle werknemers toegang hebben tot fondsen en dat het minder aantrekkelijk wordt inburgeraars in dienst te nemen.

Zelfstudie
Ook kan voor hoger- of middelbaar opgeleide migranten zelfstudie een optie zijn. Zelfstudie of het vragen van een (hogere) eigen bijdrage voor een inburgeringscursus of -examen kan de overheid een structurele besparing opleveren van 334,1 miljoen euro.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto:ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. deze bezuiniging treft vooral de veelal oudere leerkrachten die momenteel werkzaam zijn in het NT2 onderwijs. Die raken hun baan kwijt en komen in het reguliere onderwijs ook meest niet aan het werk. Mensen die hier echt willen inburgeren hebben die hele cursus niet nodig. Die leren de taal gewoon op straat of op het werk.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom zou het bijbrengen van kennis van de Nederlandse taal niet gelijktijdig samen kunnen gaan met het bijbrengen van wat er in de Nederlandse cultuur (de Nederlandse samenleving) gebruikelijk is?
    Het inburgeringsprogramma moet er toe leiden dat meer “nieuwe Nederlanders” een meer kansrijke positie op de Nederlandse arbeidsmarkt in kunnen gaan nemen. Dat impliceert dat zij kennis dienen te hebben van wat de Nederlandse samenleving van hen verwacht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.