Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bevorder zelfredzaamheid bij ouderen’

Het ouderenbeleid van de regering moet veel meer gericht zijn op zelfredzaamheid en niet alleen maar op het bestrijden van ziektes. Het functioneren van ouderen moet worden bevorderd. Dat schrijft de Gezondheidsraad dinsdag in een advies aan minister Klink (VWS).
zelfredzaamheid ouderen

Het advies ‘Preventie bij ouderen: focus op zelfredzaamheid’ komt van een speciaal ingestelde commissie. ‘Bij het ouder worden winnen persoonlijke keuzes aan belang. Als men met dit alles rekening houdt, kan preventie bij ouderen nog veel goeds opleveren, voor de oudere zelf en voor de samenleving”, aldus de Gezondheidsraad. De raad stelt dat gezond of succesvol ouder worden niet alleen samenhangt met het al dan niet hebben van een ziekte.

Beperkingen

Het gaat ouderen vooral om het feit dat ze zelf hun dagelijkse activiteiten kunnen blijven doen en sociaal kunnen blijven functioneren. Door ziekte kunnen daarin allerlei beperkingen ontstaan, maar dat kan net zo goed gebeuren door persoonlijke en omgevingsfactoren, gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen. ‘Te denken valt aan leefstijl, vaardigheden in het omgaan met ziekte, motivatie om actief te blijven, sociale situatie en woonomstandigheden.’

Bedreigde zelfredzaamheid ouderen

Preventie bij ouderen moet volgens de Gezondheidsraad voorkomen dat ze in een negatieve spiraal terecht komen. Zelfredzaamheid speelt dan een belangrijke rol. ‘Daarom moet de gezondheidszorg, de eerste lijn voorop, veel meer aandacht hebben voor factoren die bij bedreigde zelfredzaamheid het functioneren gunstig kunnen beïnvloeden.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.