Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere verdeling geld maatschappelijke opvang

Het budget voor maatschappelijke opvang wordt evenwichtiger verdeeld over gemeenten. Staatssecretaris Bussemaker en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben daarover vorige week overeenstemming bereikt.
Betere verdeling geld maatschappelijke opvang

De nieuwe verdeling sluit beter aan op de verschillen tussen gemeenten in de vraag naar opvang, stellen de staatssecretaris en de gemeentekoepel. Ook doet de verdeling recht aan gemeenten die de afgelopen jaren veel eigen geld voor de maatschappelijke opvang hebben vrijgemaakt.

Stapsgewijze invoering
Om het model in te voeren is € 21 miljoen beschikbaar. Gemeenten die de afgelopen jaren onevenredig veel uit eigen middelen hebben gefinancierd, zullen met de nieuwe verdeling in 2 jaar op het hogere, nieuwe bedrag zitten. Andere gemeenten, die moeten inleveren, kunnen in vier jaar stapsgewijs aan het lagere bedrag wennen.

Regulier financiering
Jarenlang hebben gemeenten aan klanten van de maatschappelijke opvang zorg verleend die eigenlijk onder de AWBZ en de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt. VWS en de VNG willen deze zorg nu zo snel mogelijk regulier financieren deze wetten. ‘Wij zijn blij met het commitment van de staatssecretaris om deze oneigenlijke situatie zo snel mogelijk op te heffen’, aldus Sandra Korthuis, directielid van de VNG.

Kabinet investeert
Naar verwachting versterken de afspraken over de AWBZ en de Zvw de financiële positie van gemeenten en hun beleid om kwetsbare groepen, zoals daklozen of mensen die dat dreigen te worden, te helpen. Volgens staatssecretaris Bussemaker laat het kabinet zien dat het ook in deze moeilijke tijden investeert in kwetsbare groepen.

Groeiend beroep
Gemeenten verwachten dat de komende tijd een groter beroep op opvang gedaan zal worden als gevolg van de recessie. Maatschappelijke opvang is erop gericht de problemen van kwetsbare groepen aan te pakken om hen weer mee te laten doen in de maatschappij. Naast opvang werken deze voorzieningen ook aan huisvesting, inkomen, schuldhulpverlening en dagbesteding.

In totaal gaat 458 miljoen euro om in de maatschappelijke opvang, waarvoor 43 zogeheten centrumgemeenten verantwoordelijk zijn. 280 Miljoen hiervan is afkomstig van het rijk en gemeenten betalen zelf 178 miljoen.

Voorwaarden
De Federatie Opvang stelt voorwaarden aan de invoering van de nieuwe verdeelsleutel. Afbraak van bestaande voorzieningen vindt de brancheorganisatie onaanvaardbaar, schrijft ze in een brief aan de staatssecretaris. ‘Indien daarvan sprake zou zijn, dient via een maatwerkregeling een oplossing geboden te worden. Ook voor gemeenten die meer dan 15% van hun budget gaan verliezen moet een maatwerkregeling ontworpen worden.’

De Amsterdamse wethouder Marijke Vos is blij met de nieuwe verdeelsleutel. “Als we dat extra geld niet hadden gekregen, waren onze plannen echt in gevaar gekomen,” zei ze afgelopen zaterdag in Het Parool.

Links: Ministerie van VWS, Financiering maatschappelijke opvang evenwichtiger verdeeld; Federatie Opvang, Federatie Opvang stelt voorwaarden aan herverdeling

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ‘Amsterdam biedt onderdak’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.