Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betere ondersteuning nodig voor dakloze met beperking’

Een licht verstandelijke beperking bij daklozen moet veel sneller herkend worden om te voorkomen dat zij langdurig een beroep doen op maatschappelijke opvang. Dat vindt de brancheorganisatie Federatie Opvang en MEE Nederland.
‘Betere ondersteuning nodig voor dakloze met beperking’

Een kwart van de dak- en thuislozen in Nederland heeft een licht verstandelijke beperking. Dat blijkt uit het samenwerkingsproject ‘(On)Beperkte Opvang’ van de Federatie Opvang en MEE. De organisaties verwachten dat het aantal mensen met een licht verstandelijke beperking in de maatschappelijke opvang de komende jaren alleen maar groter wordt. Door de crisis en de bezuinigingsmaatregelen kan juist deze groep zich steeds moeilijker handhaven.

Ondersteuning

De Federatie Opvang en MEE Nederland zijn daarom in 2011 vijf pilots gestart in de regio’s Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Zwolle/Overijssel. Het doel is om de ondersteuning van mensen met een licht verstandelijke beperking in de maatschappelijke opvang te verbeteren. De pilots richten zich op deskundigheidsbevordering, het herkennen van een licht verstandelijke beperking, diagnostiek en ondersteuning.

Zelfredzaam

De daklozen met een beperking krijgen een traject aangeboden om de zelfredzaamheid te bevorderen. Het doel is dat zij daardoor weer kunnen participeren in de maatschappij of kunnen doorstromen naar een woonvoorziening. Hiermee wordt voorkomen dat zij langdurig een beroep moeten doen op zwaardere zorg of op de opvang.

Bron: ANP-Photo/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.