Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere buurt als jongeren een stem krijgen

De inrichting en het beheer van de wijken kunnen beter als jongeren tijdig worden betrokken bij de herstructurering van hun wijk. Dat is nodig om er voor te zorgen dat chillen en hangen niet ontaardt in overlast en aantasting van de leefbaarheid.
Betere buurt als jongeren een stem krijgen

Het beeld dat jongeren hebben van de wijk waar ze wonen blijkt veel positiever dan het algemene beeld van herstructureringswijken, waar criminaliteit en onveiligheid een zware stempel drukken. Dat is de conclusie van een onderzoek naar hoe jongeren hun wijk beleven en wat een gedwongen verhuizing voor hen betekent. Veel jongeren verhuizen door sloop van de ene naar de andere achterstandswijk.

Overlast
Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht en is opgezet in samenwerking met Nicis Institute. Onderzoekers pleiten er voor om jongeren bij de herstructurering van de wijk te betrekken, omdat het de overlast zal beperken. Het onderzoek richt zich op de stad Utrecht, maar de conclusies zijn volgens de onderzoekers breder toepasbaar. De resultaten van het onderzoek zijn onderwerp op het congres ‘Jongeren, wonen en sloop’ dat dinsdag 5 april is gehouden in het Trajectum College in Utrecht.

Stress
Gedwongen verhuizing vanwege herstructurering is voor jongeren een ingrijpend proces. Volgens de onderzoekers levert de herstructurering van een wijk levert veel stress en onzekerheid op voor de jongeren die er wonen. Zij hebben geen of nauwelijks inbreng in de herstructureringsprogramma’s, terwijl ze wel degelijk een duidelijk beeld hebben van een veilige, mooie en leefbare omgeving. Hun leefwereld wordt benaderd en ingevuld door volwassenen.

School
Herstructurering levert ook een betere woning op voor de jongeren én hun ouders. Ze gaan er dus ook op vooruit. Opvallende uitkomst in het onderzoek is dat een gedwongen verhuizing geen negatieve invloed heeft op de schoolloopbaan van jongeren. Door verhuizing verliezen jongeren een deel van hun vrienden, maar op de nieuwe woonplek worden ook snel weer nieuwe vrienden gemaakt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.