Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beste project laat zwerfjongeren ontmoeten

Stichting Zwerfjongeren Nederland reikt op donderdag 3 december in Rotterdam de Altijd Onderwegprijs uit: een stimuleringsaward voor projecten gericht op dak- en thuisloze jongeren. Het thema is dit jaar ‘Ontmoeten’. De ingezonden projecten moeten zwerfjongeren in contact brengt met anderen in de samenleving.
Beste project laat zwerfjongeren ontmoeten

De Altijd Onderwegprijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en twee stimuleringsprijzen van elk 1.000 euro. Inzenden kan nog tot maandag 9 november. Projecten die hiervoor worden aangemeld, moeten uitdrukkelijk zijn gericht op zwerfjongeren van 16 tot 25 jaar. Dat mag ook een subgroep daarbinnen zijn, zoals dak- en thuisloze tienermoeders.

In contact
Het thema is dit jaar ‘Ontmoeten’. Uit de inzending moet duidelijk blijken hoe het project zwerfjongeren in contact brengt met anderen in de samenleving. Ook moet die beschrijven hoe de behoeften van zwerfjongeren aan ontmoeting in kaart zijn gebracht. In verband met het thema verlangt de jury dat er bij het project minstens twee externe samenwerkingspartners zijn betrokken.

Eendagsvliegen

Daarnaast is het belangrijk dat projecten geen eendagsvliegen zijn, maar continuïteit krijgen. En hoe eerder of gemakkelijker het project is over te nemen, hoe beter. Ook experimenten en verrassende concepten zijn van harte welkom, als ze maar aan de beoordelingscriteria voldoen. Net als andere jaren zal de jury de inzendingen beoordelen op de rol en betrokkenheid van dak- en thuisloze jongeren.

Villa

In 2008 ging de Altijd Onderwegprijs naar RG consult voor het vernieuwende woonproject Rokkeveen in Zoetermeer. Daarin wonen twee studenten samen met zes jongeren in een begeleidingstraject. Samen leren ze doelen stellen en via een ‘klimtraject’ (eerst in de klimhal, later in de Alpen) doelen te stellen en voor zichzelf te zorgen. In 2007 won Don Bosco met Filmspot!, een bijzonder filmproject voor en door jongeren.

Filmpje

De inzendingen die al binnen zijn, zijn erg divers. Van een project waarin politie en zwerfjongeren kunnen samenwerken tot een plan van een dak- en thuisloze jongere, David Lau, voor een jongerenvilla. In het filmpje hieronder vertelt hij over zijn inzending, over Pia in Alkmaar die hem tipte over de prijs en over zijn droom voor andere jongeren.

Rotterdam
De uitreiking van de Altijd Onderwegprijs vindt plaats op donderdag 3 december in Rotterdam. Op die dag is er ook een programma met presentaties, workshops en werkbezoeken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Stichting Zwerfjongeren Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.