Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bescherming door Jeugdzorg schoot tekort’

De overheid en Jeugdzorg Nederland zijn tekortgeschoten in hun taak om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Dat concludeert de commissie-Samson, zo bevestigde een woordvoerder van de commissie vrijdag na berichtgeving van de NOS.
'Bescherming door Jeugdzorg schoot tekort'

Het blijkt dat kinderen in een jeugdzorginstelling ongeveer 2,5 keer zo grote kans hebben om seksueel misbruikt te worden. Voor verstandelijk gehandicapte kinderen is de kans drie keer zo groot of zelfs meer.

Jongeren
Ook blijkt dat niet de hulpverleners, maar vooral de kinderen en jongeren onderling verantwoordelijk zijn voor het misbruik, liet de woordvoerder weten. ‘Groepsleiders moeten een zo veilig mogelijke omgeving creëren. Het gaat immers om minderjarigen, wiens lot in jouw handen ligt.’

Risico
‘Die kinderen zijn onder de hoede van de staat geplaatst, onder dwang van een rechter. Als de percentages dan zo hoog zijn, vindt de commissie het risico veel te groot’, aldus de woordvoerder. ‘Wij vinden dat die percentages niet kunnen en dat zoiets bestreden moet worden.’

Bron: ANP/ANP-Photo/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.